“Няколко европейски лидери споделиха своите притеснения с председателя на Европейския

...
“Няколко европейски лидери споделиха своите притеснения с председателя на Европейския
Коментари Харесай

Фон дер Лайен призова България да се възползва от ваксините на Пфайзер

“Няколко европейски водачи споделиха своите терзания с ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел за вероятни разлики сред страните членки в доставките на ваксини в резултат на обстоятелството, че една компания не извършва отговорностите си”.

Това оповестиха през днешния ден от Европейския съвет във връзка видеоконферентната среща сред Шарл Мишел, канцлера на Австрия и министър председателите на Чехия, България, Словения и Хърватия.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен също изясни, че страните сами са избирали на кои фармацевтични компании да заложат, а количествата, които са им се полагали, само че те не са купили, са били преразпределени сред останалите страни. Това основава неравноправие сред страните. Според нея обаче това е решение на самите страни, а не на Европейската комисия.

“От самото начало Европейската комисия сподели, че предлага разпределението на имунизациите да става на симетричен принцип съгласно популацията. Това беше предлагането на Комисията, аз го намирам за най-хубавото. След това страните членки сами взеха решение да изберат и различен път. Тъй като не всяка страна членка взе частта, която й се поставя, в границите на договорите останаха дози, които никой не беше резервирал. Затова страните членки между тях се схванаха тези, които желаят, да се възползват от тези дози и да ги преразпределят между тях. Но в този момент виждаме, че някои компании не извършват обещаните доставки. " Байонтек/Пфайзер " и " Модерна " го вършат, само че " Астра Зенека " - не. Затова картината на доставките в другите страни е друга ", изясни Урсула фон дер Лайен.

" Каква е моята задача в тази обстановка? Какво започнах? Преговарях с " Байонтек/Пфайзер " и се разбрахме, че 10 милиона ваксини от контрактуваните ще бъдат доставени по-рано, още през второто тримесечие и тези 10 милиона биха могли да бъдат тъкмо сумата, от която се нуждаем, с цел да изравним разликите. Дали страните ще се възползват от това решение - зависи от самите тях, през днешния ден не мога да ви дам отговор на този въпрос. Но моята рекомендация е да го направят”, сподели още фон дер Лайен.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР