Няколко европейски държави се заеха днес да разследват необясними течове

...
Няколко европейски държави се заеха днес да разследват необясними течове
Коментари Харесай

Авариите със „Северен поток 1 и 2“: Риск от екологична катастрофа и съмнения за саботаж

Няколко европейски страни се заеха през днешния ден да проверяват необясними течове в два съветски газопровода, минаващи под Балтийско море покрай Швеция и Дания - инфраструктура, която е в основата на енергийната рецесия след нахлуването на Русия в Украйна.

Морската администрация на Швеция издаде предизвестие за два теча в газопровода " Северен поток 1 ", малко откакто бе открит теч в близкия газопровод " Северен поток 2 ", който накара Дания да ограничи корабоплаването в радиус от пет морски благи.

" Морската повърхнина е цялостна с метан, което значи, че има нараснал риск от детонации в региона ", съобщи ръководителят на Датската организация по енергетика Кристофър Ботцау.

И двата тръбопровода са огнища на ескалиращата енергийна война сред Европа и Москва, която раздруса огромните западни стопански системи и докара до внезапно повишаване на цените на газа.

По време на откриването на течовете нито един от двата тръбопровода не е изпомпвал газ за Европа, само че и двата към момента са съдържали газ под налягане. Инцидентите ще попречат на всяко изпитание за пускане или рестартиране на комерсиална употреба на двата газопровода, заяви организация Ройтерс.

От " Газпром " отхвърлиха коментар.

Операторът на тръбопроводите Nord Stream AG съобщи, че повредите на трите тръбопровода на " Северен поток " в границите на един ден са невиждани и все още е невероятно да се дефинира срокът за възобновяване на газопреносната инфраструктура.

Москва е „ извънредно обезпокоена от тези вести “ и " би трябвало да има следствия по случаите ".

„ Очевидно е, че има някакво нарушаване на тръбите, а по отношение на повода за това не трябва да се изключи какъвто и да било вид, до момента в който не станат ясни резултатите от следствията ”, сподели представителят на Кремъл Димитрий Песков.

Според източници на немския вестник „ Тагесшпигел ”, повода за падналото налягане по газопроводите може да е бойкот. Министерството на стопанската система и отбраната на климата на Германия заяви на собствен ред, че към този момент повода за това не е открита и няма информация къде съответно има теч. Според немския регулатор няма никакви последствия от падналото налягане в тръбопроводите за сигурността на доставките.

Премиерът на Дания Мете Фредериксен също съобщи, че е " мъчно да си представим, че приключването на газ от " Северен поток " е " инцидентно "

Междувременно въоръжените сили на Дания разгласиха видеоклип, на който се вижда по какъв начин мехурчетата излизат на повърхността на Балтийско море над " Северен поток 1 " и " Северен поток 2 ".

" Най-големият теч популяризира мехури с диаметър от 1 километър. Най-малкият основава кръг с диаметър към 200 метра ", пишат военните в изказване, съпътстващо фотоси на течовете край датския остров Борнхолм.

Също по този начин сеизмографи са отчели земетресения в деня на течовете.

Сеизмографът на датския остров Борнхолм два пъти записва пикове, представляващи земни земетресения в понеделник, деня, в който газопроводите " Северен поток 1 " и " Северен поток 2 " претърпяха трагични спадове в налягането, заяви немският център за геоложки проучвания GFZ.

Европейски политици и специалисти по сигурността изрекоха съмнение, че спукването на тръбопровода край Борнхолм може да е породено от бойкот. От GFZ отхвърлиха да дадат отговор на въпроса дали записаните земетресения биха могли да са резултат от детонация.

" Имаше внезапен скок, а по-късно звук ", съобщи представителят на GFZ Йозеф Зенс. " Не можем да кажем дали това би могло да бъде приключване на газ. "

От своя страна сеизмолозите в Дания и Швеция записаха мощни гърмежи в регионите на приключване на газ от " Северен поток ", заяви шведският Национален сеизмологичен център (SNSN) към университета в Упсала пред публичната телевизия SVT.

" Няма никакво подозрение, че това са били детонации ", съобщи пред SVT сеизмологът от SNSN Бьорн Лунд.

Съединени американски щати изрази подготвеност да окаже поддръжка за оправянето с течовете. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР