Няколко души бяха убити при сблъсъци в района на централата

...
Няколко души бяха убити при сблъсъци в района на централата
Коментари Харесай

Размирици в Чад взеха жертви

Няколко души бяха убити при конфликти в региона на централата на контраразузнаването на Чад в столицата Нджамена, оповестиха държавното управление и опозиционна партия, съобщи Ройтерс.

Двете страни обаче се разграничават във версиите си за случилото се.

Насилието се случва на фона на напрежение преди президентските избори, планувани за май, след които е допустимо конституционният ред в централноафриканската страна да бъде възобновен, три години след завземането на властта от военните, означи Ройтерс.

В изказване на държавното управление се споделя, че централата на контраразузнаването е била нападната от представители на опозиционната " Социалистическа партия без граници " (СПГ), водени от водача ѝ Яя Дило. В изказването се прибавя, че са починали няколко души.

Властите прибавиха, че различен представител на партията, Ахмед Тораби, е направил опит за ликвидиране против ръководителя на Върховния съд Самир Адам Анур. Тораби е бил задържан.

Генералният секретар на СПГ съобщи пред Ройтерс, че до смъртните случаи в региона на контраразузнавателната централа се е стигнало, откакто бойци разкрили огън по група деятели на партията.

По думите му Тораби е бил убит през вчерашния ден и тялото му е било подхвърлено пред централата на специфичната работа. Според генералния секретар членове на партията и родственици на Тораби отишли пред постройката, с цел да търсят тялото, само че военните стреляли по тях, вследствие на което има убити. Той добави, че не е съумял да се свърже с Дило.

Правителството сподели, че ситуацията към този момент е под надзор и добави, че участниците в размириците са били задържани или оповестени за търсене.

Върховният съд на Чад през декември утвърди изборите, на които бе гласувана нова конституция, която съгласно критиците може да помогне за затвърждаване на властта на хунтата. Военното ръководство в страната е една от няколкото хунти, които сега са на власт в Централна Африка, където от 2020 година бяха осъществени осем преврата, уточни още  Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.


Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР