Няколко дни остават до заветния миг - партиите на протеста

...
Няколко дни остават до заветния миг - партиите на протеста
Коментари Харесай

Вдигането на заплати не е като да вдигаш тостове!

Няколко дни остават до заветния момент - партиите на митинга взимат властта, вършат крачка обратно - в името на парламентарния лозунг " Съединението прави силата ", " признават " някои стопански заслуги на ГЕРБ и персонално на водача й Бойко Борисов, и... заедно изстрелват българските заплати в  европейските небеса.

Изглежда необикновено, само че увеличението на заплатите е единствената тематика, по която всички са подготвени да маршируват в обединен строй - един до друг, пагон до пагон. 

А някой знае ли за какво е по този начин? В България има 2 млн. пенсионери и 2.7 млн. хора на заплата - към 2 милиона в частния бизнес и близо 700 000 към държавната трапеза. Така че чувството, че те благославят два милиона българи, задето си им дал по 50 лева от горната страна, е прелестно. А чувството песни за теб да пеят съвсем три милиона, тъй като всеки месец им даваш по 200-300 лв. от горната страна?

Неземно е! Ама с едно мислено. Да, за пенсиите може да се каже, че ти ги даваш. Ама със заплатите работата е доста по-усукана и деликатна. По две аргументи.

Едната причина е заровена в дебелите книги. Още Маркс беше заложил на заплатата, само че предупреждаваше, че темпът на растежа й не може да изпреварва продуктивността на труда. И беше пратил Енгелс да работи във фабриката на татко си, с цел да го устоя. Оттогава знам, че парите първо се създават, след това се събират и чак най-после се преразпределят.

Другата причина е позната като бизнесаксиомата: " Няма изваждане без прибиране ". 

В случая - по какъв начин по този начин една партия ще се ангажира с повдигането на пенсии и заплати, без да споделя нищо за рационализация на стопанската система, за софтуерни пробиви или за капиталова инвазия у нас?

Не знаете по какъв начин ли? Ами има Азиатски и Келтски тигър. Назубрете техните уроци!

Южна Корея - 11-та стопанска система в света. Средната заплата е 3000 $ на месец, просто там няма небогати.

Средната дълготрайност на живота е 82 години, а смъртността измежду кърмачета е най-ниската в света.

Топ международен снабдител на високи технологии. Всеки трети транспортен съд в света се създава в Южна Корея, да не приказваме за коли, смарт телефони и тв приемници.

Населението е едно от най-образованите и конкурентноспособни в света. Училищата са трети в света по качество на образованието, а държавните вложения в науката са по-големи, в сравнение с са в Япония и Съединени американски щати.

Болниците са трети в света по качество на медицинските услуги, а армията е пета по власт и успеваемост.

И всичко това се " случи " на дребна територия, без нефт, газ и скъпи метали в недрата. В рамките единствено на две генерации, под злокобния взор на севернокорейските диктатори, притежаващи най-голямата войска в света - общо 9.495 милиона души.

Ами Келтския тигър, по-известен като Република Ирландия?

В интервала на бърз стопански напредък - 1990-2001 година, растежът на стопанската система е 5-6% годишно.

Корпоративното данъчно облагане от 10-12.5% е толкоз ниско, че в действителност е преференциално и за двете страни: бизнесът си заплаща непринудено и на драго сърце, а на страната не й се постанова да се държи като лондонски рекетьор.

Държавната интервенция в стопанската система е неповторимо деликатна, само че в случай че стъпиш изкривено и те заловен в крачка - жална ти майка. Европейските пари се изразходват единствено по предопределение, а огромното доказателство е... безплатното университетско обучение. И трайното наличие нацяло съзвездие от високотехнологични колоси - Dell, Intel, Gateway, Гугъл, Abbott Laboratories, Bell Labs (за основно отделение на телекомуникационния US-гигант AT&T става въпрос). 

Това е рецептата, по която Република Ирландия се прероди от най-бедното западноевропейско джудже в благоденстващ европейски великан. Рецепта, " открадната " от Южна Корея: ръководещото малцинство прави промени в името на ръководеното болшинство.

Също като при футбола - елементарна работа за умни хора.

И, в случай че някой ще се осведоми по въпроса от Уикипедия, да чете съветския вид. Пишете в търсачката " зарплата " и хоп - незабавно се схваща защо става дума: абревиатура от думите  ЗАРаботная  и  ПЛАТА , което означава  компенсация за труда на служащия, заплащане за труд или за присъединяване в работа.

Докато в българския вид понятието " заплата " си е обяснено... по нашенски:  несъмнено парично заплащане на чиновник или служащ, постоянно изплащано в открити шпации от време.

Докато е по този начин, те постоянно ще ни подвигат заплатите предизборно, а ние постоянно по-късно ще подвигаме... наздравици по техен адрес, до девето коляно!
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР