Няколко десетки пловдивчани се събраха, за да споделят идеите си

...
Няколко десетки пловдивчани се събраха, за да споделят идеите си
Коментари Харесай

Млада жена с интересно предложение заради ексхибиционистите, криещи се в храсталаци на Бунарджика

Няколко десетки пловдивчани се събраха, с цел да споделят концепциите си за по-доброто бъдеще на парк " Хълм на освободителите ", съобщи кореспондент на Plovdiv24.bg.  Общественото разискване този следобед се провежда по отношение на идните проекти на община Пловдив за облагородяване на Бунарджика, а въпросите, отправени към администрацията на регион " Централен " (натоварена със задачата да ръководи проект), засягаха основно чистотата и сигурността в парка. Така да вземем за пример млада жена поиска патрули на общинска полиция поради неприятни случаи с ексхибиционисти, криещи се в шубраци край местата за отдих, а възрастен мъж предложи жителите да се включат в почистването с доброволни оборки.

Както  Plovdiv24.bg  вече писа, публичната поръчка за избор на реализатор на дейностите в зоната към този момент е оповестена, тя е за оптималната стойност от 2 000 000 лв. с Данък добавена стойност, а предложения се събират до 20 август. Предметът й е рекреация на алейна мрежа и съществуваща инженерна инфраструктура, обезпечаване на налична среда, обезопасяване н укрепителни мероприятия на скални откоси и акведукти, обезпечаване на съвременно ниво на публично обслужване на парк " Бунарджика ". За своите читатели Plovdiv24.bg към този момент показа обобщено и проектите за работа по всички зони за рекреация и отдих на парка.

Първата паркова зона е най-близо до булеварда. За нея в документите по поръчката се почва, че смяна на съществуващата алейна мрежа не е нужна. Настилките сега не се нуждаят от замяна, а само от ремонт. Допустима е подмяната им в избрани сектори и то единствено при нужда. 

Планира се реорганизация и възобновяване на площадките в региона на акведукта с пързалките и под централната алея, югоизточно от Летния спектакъл. Има потребност от ремонт и замяна на негодните уреди. Декоративните водни площи също не са в положително положение. За повишение на атрактивността на парка и неговите естетически качества е предлага възобновяване, реорганизация и доразвитие на системата от водни площи в най-ниската част от парка. Ще се извърши реорганизация и възобновяване на басейните под акведукта с водопадите, а в региона на площадката с пързалките и акведукта е нужен повсеместен ремонт и реорганизация.

Зоната е налична, както за пешеходци, по този начин и за хора с увреждания. Изключение вършат площадките над детската пързалка и акведукта. Затова проектът е да се свърже главната алея, идваща от ул. " Гладстон “ и площадките под и над детската пързалка и акведукта. 

За втората зона на Бунарджика - или тъй наречените лесопаркова зона, се показва, че съществуващата алейна мрежа е задоволителна като обсег и в множеството сектори е относително добре непокътната. Нуждае се от пречистване от прораснали издънки и бурени и ремонт на избрани сектори. Някои подпорни зидове тук са напукани и разместени и се нуждаят от градивна експертиза. Необходима е рехабилитация и доизграждане на напоителната система на зоната. Необходима е и реорганизация на детска площадка с пързалките. Самата зона е труднодостъпна за хора с увреждания и майки с детски колички.

Третата или тъй наречените " висока " зона включва секторите от предпазената територия, характеризиращи се с максимален дял на естествената за региона растителност, по тази причина и задачата е запазване естествения темперамент на местообитанията.

За нея се показва, че алейната мрежа е изцяло построена и се нуждае единствено от разчистване и възобновяване на пътеките и площадките. Изградените подпорни стени се нуждаят от градивна експертиза, защото тук-там са напукани и пропаднали. От проверка и дребни поправки се нуждаят стъпалата по пътеките - тук-там разместени от водите и порасналата растителност. В зоната са ситуирани акведукта с басейните, за които се създава това техническо предложение за съществена реорганизация и възобновяване на водопадите и басейните под тях. 

Важно е да се означи, че не се позволява ново строителство и изсичане на скална маса. Какво още - нужен е ремонт на осветлението, създаване на видеонаблюдение, възобновяване на напоителната система и зареждането на водните резултати на акведукта, създаване на контейнер и уреди за обезпечаване на оборотна вода.

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР