Няколко десетки афганистански жени протестираха днес пред офиса на губернатора

...
Няколко десетки афганистански жени протестираха днес пред офиса на губернатора
Коментари Харесай

Афганистанки се опълчиха на талибаните

Няколко десетки афганистански дами стачкуваха през днешния ден пред офиса на губернатора на западната провинция Херат и приканиха новите талибански управляващи да запазят постигнатия прогрес в страната в региона на правата на дамите, съобщи Асошиейтед прес.
Жените би трябвало да бъдат показани в новата власт, в това число в държавното управление и Народното събрание, сподели организаторката на демонстрацията Фриба Кабързани.
Тя означи, че афганистанските дами са жертвали доста през последните 20 години, с цел да реализиран това, което имат. " Искаме светът да ни чуе и правата ни да бъдат избавени ", акцентира Кабързани.
Тя сподели, че някои локални фамилии не са разрешили на дами да се причислят към митинга, макар че са желали, тъй като се опасяват за сигурността им, откакто ултраконсервативното ислямистко придвижване на талибаните взе властта в Афганистан в средата на предишния месец.
Друга демонстрантка, Марям Ебрам, съобщи, че макар че талибаните приказват хубави неща по малкия екран, към този момент е имало случаи на обществена корист с власт.
" Видяхме ги още веднъж да бият дами ", сподели тя и разгласи, че групата има намерение да продължи да стачкува и да се бори за своите права.
" Няма да си седим безшумно, както желаят талибаните ", сподели Ебрам.
Според информация на вестник " Аш Шарк ал Аусат ", откогато взеха властта, талибаните са разрешили да се върнат на работните си места единствено на дамите, работещи в медицински заведения и преподаващи в учебни заведения за девойки. Саудитската медия написа още, че броят на дамите, работещи в печатните издания, радиото и малкия екран в Афганистан, е намалял от 700 до едвам 100 след завладяването на Кабул от ислямисткото придвижване, заяви ТАСС.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР