Някои типични за напредването на възрастта външни промени могат да

...
Някои типични за напредването на възрастта външни промени могат да
Коментари Харесай

4 признака на стареенето, които показват влошено здраве на сърцето

Някои типични за напредването на възрастта външни промени могат да подскажат за нараснал риск от сърдечни болести.

Оредяването на косата и някои други знаци на стареенето може би не са просто изящен и козметичен проблем, а сигнали за влошено положение на сърцето, написа Здраве.бг. Датски откриватели са открили, че хората с четири отличителни знака на стареенето – отдръпването на линията на косата обратно по слепоочията, оплешивяването на върха на главата, гънките по меката част на ухото и жълтите мастни депозити към клепачите – са изложени на 57% по-висок риск от сърдечна непълнота и 39% по-висок риск да развият сърдечно заболяване през идващите 35 години.

Два от най-разпространените знаци на стареенето – появяването на бръчки и побеляването на косата – не са свързани с покачвания риск от сърдечни проблеми.

Изследването не демонстрира, че знаците на стареенето предизвикват сърдечни проблеми или противоположното. Но, в случай че изглеждаме остарели за възрастта си, това е маркер за неприятно сърдечно здраве, коментира доктор Ан Тиберг-Хансен, професор по клинична биохимия в университета на Копенхаген.

Според учените тези данни припомнят на лекарите да гледат и образно пациентите си. Понякога лекарите са толкоз заети да мерят кръвното или да правят други процедури, че не помнят да създадат стъпка обратно и да погледнат цялостния тип на пациента. Когато го вършат обаче, те могат да открият, че хората, претърпели сърдечни интервенции, наподобяват по-стари за възрастта си.

Изследването почнало през 1976 година и включвало 11 000 мъже и дами на възраст над 40 години. Медицинските сестри и лабораторните техници измервали количеството на побелелите коси, бръчките, типа и степента на оплешивяване и съществуването или отсъствието на гънки по ушите или мастни депозити към клепачите.

През идващите 35 години 3401 души развили сърдечно заболяване, а 1708 претърпели инфаркт.

Тези знаци предсказали сърдечните проблеми без значение от обичайните рискови фактори като възраст, пол, затлъстяване, фамилна история на болестта.

Мастните натрупвания към очите били самостоятелната специфичност, която най-ясно и тъкмо подсказвала за заплахата от инфаркт и при мъжете, и при дамите – асоциирали се с 35% риск. При мъжете оплешивяването в региона на слепоочието алармирало за 40% риск.

Рискът от инфаркт и сърдечни болести нараствал с всеки спомагателен образен знак на стареенето – хората с три или четири от съответните знаци били с 40% късмет да бъдат диагностицирани със сърдечно заболяване през идващите 10 години.

Инфо: Здраве.БГ

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР