Някои шпиони остават скрити в сенките на историята, но това

...
Някои шпиони остават скрити в сенките на историята, но това
Коментари Харесай

Любимият шпионин на Чърчил и първата любов на Джеймс Бонд: Коя е Кристин Гранвил?

Някои шпиони остават скрити в сенките на историята, само че това не бил стилът на Кристина Скарбек (известна още като Кристин Гранвил), дръзкият и мистериозен сътрудник от Втората международна война, постоянно наричана „ обичаният разузнавач на Чърчил “.

Невероятният ѝ живот и героични каузи са във фокуса на холивудския филм „ Партизанката “ с присъединяване на Морган Полански, който наблюдава нейните подвизи, след бягството ѝ от Полша през 1939 година и последвалото ѝ рекрутиране като английски действен сътрудник.

Както Сам Лийт отбелязва в „ Шпионинът, който обичаше “, нейният живот бил изпълнен с дръзки задачи, експлодиращи пури и микрофилм, зашит в подплатата на ръкавицата ѝ. В един миг се сдобила със зареден револвер, командоски нож с остри бръсначи, компас, прикрит в щипка за коса, лупа в края на запалката и кръгла, кафява, покрита с гума таблетка цианид, зашита в подгъва на полата ѝ.

Любовниците на Кристин били също толкоз вълнуващи, колкото и нейните задачи – в живота ѝ имало по доста и от двете.

Името на Кристина Скарбек се трансформира в легенда още приживе.

Темпераментна, с изострен език, тя сменя любовниците като носни кърпички, без значение от разпоредбите и условностите.

Но никой не можеше да ѝ отхвърли изключителната храброст, предвидливост и увереност в битката. Тя е обект на удивление от всички разследващи служби по време на войната, а дългият й лист от любовници включва създателя на книги за Джеймс Бонд, Иън Флеминг, за който тя стана първообраз на Веспер Линд, момичето на Бонд от първата история за Бонд, " Казино Роял. "

Мнозина я считат за най-хубавия разузнавач от Втората международна война. На офицерските събрания всички се изправяли при нейната поява. Чърчил я назовава своя „ обичан разузнавач “, а версиите за тъжната гибел на Кристина са спорни. След гибелта на Кристина нейните любовници подписват пакт за безмълвие, страхувайки се, че доказателствата за любовни връзки ще замъглят нейните достолепия. Британското държавно управление награждава Кристина Скарбек с най-високите награди, във Франция тя е героиня на Съпротивата, израелците и до през днешния ден я считат за един от най-хубавите си сътрудници и единствено в родната ѝ Полша я считат за изменник.

КОЯ Е КРИСТИНА СКАРБЕК

Nice piece about the amazing WWII hero Krystyna Skarbek. I also highly recommend “The Spy who Loved ” by ⁦⁦⁩
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР