Някои се качват горе, на черешата, но ние не сме

...
Някои се качват горе, на черешата, но ние не сме
Коментари Харесай

Долу, под смокинята

Някои се качват горе, на черешата, само че ние не сме от тях – избираме долу, под смокинята.

Най-хубавото време по морето е след началото на образователната година – децата са на учебно заведение, бабите бъркат лютеница, майките – манджи, бащите – работят за хляба и парното, тъй че човек може да си лежи добродушно под смокинята, да гледа морето и да се отдава на почтени удоволствия без непотребни очевидци.

В днешно време очевидците са постоянно непотребни.

Лежа си добродушно, поглеждам към прилежащата сянка, дамата ми се коства нещо позната.

- Извинете – споделям, - имам тоя недостатък по рождение, не помня лица, запознавал съм се по четири пъти дневно с един и същи човек, бихте ли ми помогнали…

Дамата ме гледа съмнително и споделя:

- Изобщо не ми се правете на забавен! В интерес на истината, държа да подчертая, че решението да не си приключа отпуската бе за мен извънредно тежко решение! Аз кво им запознат съм машинариите и хакерите – да си се оправят сами! Вече им дадох съответни инструкции – като се върна, всичко да е оправено!

Не мога да се сетя коя е, само че няма значение – животът е превъзходен под смокинята, ментичката безшумно разтапя бучиците лед в чашата, измежду облаците се мотае просрочен щъркел, а до мен двама опъват пешкирче и тракат с таблата.

- Добре пристигнали, сътрудници – приветствам учтиво, - мешана или елементарна?

Тия се постряскват малко, след това единият, до момента в който подрежда пуловете, се изяснява:

- Аз съм в легален и плануван заплатен отпуск от деня, в който рибите изплуваха, а радиото спря - не можете копче да ми кажете!

А другият разджурка заровете и приветливо ме осветли:

- Естествено, че откакто оцапаш пейзажа, най-лесният метод е да си тръгнеш. Но въобще не съм уверен, че е най-достойният. Истинският виновен мъж остава измежду нацапаното, с цел да резервира достолепието на пейзажа и своето около него!

Поглеждам изкриво към полупознатия, опнал се на раирано пешкирче.

- Глей ги какви са нагли!

- Не ми говорете на „ ти ” – ядосва се полупознатият. – Аз в тия кални битки въобще не считам да вземам участие! Те по тази причина ги и анулираха – останах да се боря самичък със себе си, с цел да не се окалям. Как си ме представяте месец преди решаващия избор да цопна посред тоя отакован и изтакован пейзаж!

- Ама доста смърди!

- Смърди, несъмнено! Но питайте Нено – незабавно ще ви потвърди, че не е нездравословно – никоя от измервателните станции не е записала отклонения от нормата! Ако питате мен – по-добре да си смърди, в сравнение с да не се усеща никаква миризма, а в близост всичко да е в… Нали разбирате, образован човек сте, или най-малко по този начин изглеждате до доказване на противното.

Поглеждам към таблата и не мога да се стърпя:

- Ама защо я хвана тая капия! Кенеф капията е най-тъпото нещо в тази игра!

А ония, с таблата, ме гледат изкривено.

- Хайде, кибиците, в случай че обичате, малко встрани! Много разбирач се навъди в тая страна! Ще си играем играта както си знаем и без да ни се дава ум в профил! На нас този, който би трябвало, ни сподели: момчета, вървете под смокинята, поснишете се малко, поизчакайте, до момента в който мине бурята, пък след това – ще забележим, те, изборите, ще са минали…

Тая директива, с поснишаването, ми се видя позната – единствено че от кое място ли?

Много е неприятно човек да има неуслужлива памет.

Макар че – защо му е да помни, те, тия, които би трябвало, ще ни опишат когато би трябвало какво в действителност ни се е случило, какво се случва и какво би трябвало да се случи.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР