Някои произраелски потребители на социални медии твърдят, че палестинците публикуват

...
Някои произраелски потребители на социални медии твърдят, че палестинците публикуват
Коментари Харесай

Не, това видео не показва някой, който се преструва на ранен във войната между Израел и Хамас

Някои произраелски консуматори на обществени медии настояват, че палестинците разгласяват видеоклипове, преструвайки се, че са ранени от бомбардировките, провеждани от Израел от 7 октомври насам. На 26 октомври, да вземем за пример, произраелски сметки започнаха да споделят изказвания, че палестински производител на видеоклипове е имал се престори на ранен. Тяхното по този начин наречено доказателство бяха два видеоклипа - единият показваше мъжа в болнично легло, а идващият, явно сниман на идващия ден, го показваше в съвършено здраве. Оказва се обаче, че видеото с ранения мъж е от август 2023 година, месеци преди да избухне войната. Освен това демонстрира различен мъж – и същинска жертва на продължаващия спор.

Ако имате единствено минута

Произраелски сметки в обществените медии упрекнаха палестинския производител на видеоклипове Салех ал Джафарауи, че е „ артист “, заплатен от Хамас. Те популяризират видеомонтаж, който съгласно тях демонстрира ал-Джафарауи, легнал ранен в болнично легло на 25 октомври, и по-късно видео, което се допуска, че е оповестено на идващия ден, където той върви по улиците на Газа в положително здраве. Видеото, показващо мъж в болнично легло, в действителност е от 23 август и демонстрира различен човек, както се вижда от няколко видеоклипа, споделени в TikTok, и публикация, оповестена от неправителствена организация. Профилът X на страната Израел разгласява този подвеждащ монтаж, само че по-късно изтри обявата. Видеото обаче към момента се популяризира онлайн и някои изявления, включващи видеото, събраха милиони гледания.

Проверката на обстоятелствата, в елементи

Този вид обвинявания не са нови. През последните няколко години някои израелски уеб страници упрекват жителите на Газа, че провеждат подиуми, с цел да наподобяват като жертви – процедура, която тези уеб сайтове са нарекли „ Паливуд “ (смесица сред „ Палестина “ и „ Холивуд “). Тази доктрина още веднъж се появи онлайн съществено след експлоадирането на войната сред Хамас и Израел при започване на октомври.

През последните няколко дни доста произраелски консуматори на обществени медии популяризират изказвания, че производител на видеоклипове от Газа на име Салех ал Джафарауи е артист, който работи за Хамас и че е разгласил видеоклипове, преструвайки се, че е ранен от израелските бомбардировки. Те са употребявали хаштага #Pallywood дружно с тези изказвания.

Ал Джафарауи в действителност разгласява видеоклипове всеки ден в Instagram, с цел да документира какво се случва в Газа от началото на войната. Въпреки това, тези произраелски сметки настояват, че той е споделил видеозапис на себе си в болнично легло, единствено с цел да разгласява видеоклипове на себе си в съвършено здраве, разхождайки се по улиците на Газа, още на идващия ден.

Фалшива вест, споделена от формалния акаунт на Израел в обществените медии... по-късно изтрита 

„ Той е възроден! “,  този туит, включващ видеоклипа, оповестен на октомври 26 от един антипалестински роман. Оттогава туитът е гледан два милиона пъти. Официалният X акаунт на страната Израел също показа подправената история за ал-Джафарауи същия ден в два обособени туита... които изтри няколко часа по-късно.

В тези две изявления страната Израел влезе в детайлности в изказванията си, че Салех ал-Джафарауи е артист и че сцената в болничното заведение е инсценирана, обяснявайки да вземем за пример, че „ множеството машини са изключени и тези които имат подправена статистика ”.

Въпреки това, в петък, 27 октомври, видеото към момента се разпространяваше от произраелски сметки.

Една високопоставена фигура, която инсталира видеото, беше Хананя Нафтали, някогашен член на информационния екип на премиера Бенямин Нетаняху. Нафтали има 385 000 почитатели в X. 

„ Не виждам Netflix, тъй като пропагандата на Паливуд е същинската комедия “, написа той в обявата си, която събра повече от един милион гледания.

A видео от август 2023 година на млад палестинец с ампутация 

Ал Джафарауи обаче не е индивидът във видеото на болничното легло. Това видео в действителност е снимано през август 2023 година, преди началото на спора на 7 октомври. То демонстрира млад палестинец, приет в болница след загуба на крайници си.

Ако извършите назад търсене на изображение, тогава ще изтеглите оригинала, оповестен на акаунт в TikTok на 18 август 2023 година

Въпросният акаунт показа няколко видеоклипа на този прикрепен на легло младеж с ампутиран крайник. Една от изявленията има връзка към акаунт в TikTok, принадлежащ на непосредствен другар на ранения юноша, който дава настояща информация за лекуването и положението на своя другар.

Видео, оповестено от този акаунт на 2 август, демонстрира същия млад мъж в легло и стая, идентични с тези, показани във видеото, оповестено на 18 август.

Изображение на същата болнична стая се появява в това, оповестено от про-палестинската неправителствена организация Международно придвижване за взаимност на 25 август 2023 година – история, която беше подета и от индийския AltNews за инспекция на обстоятелствата.

Статията изяснява че младият мъж на име Мохамед Зендик е изгубил крайници си след офанзива на израелските сили против бежански лагер на 24 юли.

Салех ал Джафарауи, режисьор на видео в Газа

Видеото на младия мъж в болница няма нищо общо със Салех ал Джафарауи.

Ал- Джафарауи, аматьорски артист и видеорежисьор от Газа с  последователи в Instagram, споделя изображения за това по какъв начин се развива войната в Газа. Той е снимал някои скорошни видеоклипове в лечебни заведения, където стои измежду жертви, документирайки бруталните последствия от израелските бомбардировки върху цивилни поданици на Газа.

Ал Джафарауи беше подложен на рецензия през последните дни, изключително от произраелски сметки, които настояват, че той е подкрепял Хамас в някои от изявленията си.

„ Pallywood “: повтарящи се подправени вести материали за инсценирани събития

Ал-Джафарауи не е единственият човек, лъжливо упрекнат в инсцениране на подиуми на палестинско страдалчество. Редица подправени вести в този род се популяризират от началото на войната.

Терминът „ паливуд “ е фиктивен през 2005 година от американския историк Ричард Ландес, който преподава в Израел. Той го употребява, с цел да опише това, което съгласно него е феномен на палестинци, които провеждат подиуми на страдалчество, които се надяват да бъдат възприети онлайн и от медиите, с цел да подкопаят израелската политика.

Въпреки това, доста от изказванията към Plywood, които се популяризират през последните дни, се оказаха погрешни.

Длъжностни лица в следената от Хамас Ивица Газа оповестяват, че повече от 8300 души, в това число 3400 деца, са били убити през трите седмици на израелски бомбардировки над анклава.

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР