Повече от 500 години след като Леонардо да Винчи рисува

...
Повече от 500 години след като Леонардо да Винчи рисува
Коментари Харесай

Геолог разкри мистерията около пейзажа зад портрета на Мона Лиза

Повече от 500 години откакто Леонардо да Винчи рисува портрета на Мона Лиза, геологът и експерт по италианския подем Ан Пизорусо има вяра, че е разгадала мистерията към фона на едно от най-известните творби в света. Това предават от Reuters.

Историци и експерти по изкуствата от дълго време разискват пейзажа на картината, като има редица спекулации за местата, които може би са въодушевили Леонардо. Ан Пизорусо счита, че тя го е разкрила - град Леко в Северна Италия.

" Когато пристигнах в Леко, разбрах, че тук той е нарисувал Мона Лиза ", показа Пицорусо, описвайки дребното градче на брега на езерото Комо.

Според нея сводестият мост, изобразен на картината, би съответствал на Ponte Azzone Visconti от 14-ти век, макар че по-стари теории го свързват с сходни структури в други италиански градове като Арецо и Бобио.

Ан Пицорусо не е първият човек, който твърди, че е разрешил мистерията. Тя подкрепя изказванията си, като цитира познанията си по геология. " Мостът за мен не беше значимият аспект на картината. В другите хипотези геологията е просто неправилна ", смята Поцорусо.

По нейни думи скалните формирания в Леко са варовик, което подхожда на това, което е изобразено зад благородничката на картината.

Изследването на Пицорусо върху Леонардо " демонстрира идеално степента, в която художникът и ученият са се обединили ", разяснява Майкъл Дейли, изпълнителен шеф на организацията ArtWatch UK, която се занимава с опазването на творби на изкуството.

" Нито един историк на изкуството не е дипломиран да провокира Ан във връзка с нейните научни знания. Другите проучвания към този момент са безпочвени ", добави още Дейли.
 Главният ни мюфтия подари на папата картина на Златю Бояджиев
Главният ни мюфтия подари на папата картина на Златю Бояджиев

Двамата се срещнаха във Ватикана
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР