Някои партиди червени чушки на пазара са пълни с червеи.

...
Някои партиди червени чушки на пазара са пълни с червеи.
Коментари Харесай

Партиди чушки по родния пазар били пълни с червеи

 Някои партиди червени чушки на пазара са цялостни с червеи. За това сигнализираха в разгара на сезона на туршиите пострадали консуматори пред " България Днес ". Те са си купили чушки от няколко разнообразни места, в това число магазини, и във всички тях имало от гадините.

Безпощадните телени червеи са атакували насажденията в страната, обясниха производители.

Телените червеи са едни от най-големите душмани на българския производител, предизвестяват от Българската организация по сигурност на храните. Те са публикувани по цялата територия на страната и нападат както полските култури (пшеница, ечемик, царевица, цвекло, слънчоглед, тютюн и др.), по този начин и зеленчуковите (домати, картофи, дини, пъпеши, зеле, пипер, маруля и др.), както и младите овощни дръвчета. В страната са открити към 120 типа телени червеи, само че единствено 15 от тях са вредители по културните растения. Те са ларвите на бръмбарите от типа полски ковач, наричани още скокльовци. Названието им идва от способността им да подскачат посредством механизъм на гърдичките, при което се издава щракащ (оприличен на " ковашки " ) тон.

Ларвите имат фино, издължено и твърдо тяло, което провокира гадност, когато бъде забелязано от консуматор. Макар да не са приятни за гледане, червеите не са рискови за човешкото здраве, в случай че инцидентно ги погълнете с чушките. И въпреки всичко съществува минимална опция да разнасят болести, тъй че бъдете деликатни. Експерти поучават хората деликатно да почистват вътрешността на чушките преди консумация или печене за зимнина.

Телените червеи са многоядни, когато става въпрос за разнообразни елементи на растението. Те могат да унищожат засетите семена, младите кълнове, повреждат кореновата система и подземните елементи на стъблата на зеленчуците. Нападнатите растения жълтеят, листата се завиват, растенията увяхват, елементарно се изскубват и най-после изсъхват. Ларвите могат да оцелеят и навътре в зеленчука, като хора свидетелстват, че това се е случило даже и след термична обработка.

За да не бъдат нападнати от червеи, чушките не биват да бъдат засаждани в тревни, люцернови и необработваеми площи. Добрата обработка на почвата, унищожаването на плевелите, уравновесеното наторяване с азотни и калиеви торове унищожават вредителите.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР