Някои от ВиК проектите се забавиха заради буксуваща водна реформа

...
Някои от ВиК проектите се забавиха заради буксуваща водна реформа
Коментари Харесай

Община Тутракан търси строител за воден проект за 25 млн. лв.

Някои от ВиК плановете се забавиха поради буксуваща водна промяна или обжалвания в Комисията за защита на конкуренцията

© Цветелина Белутова Още по тематиката
След 6 години на замърсяване и 7 млн. неплатени санкции пречиствателната станция на Елените беше запечатана

Съоръжението на търсения хотелиер Ветко Арабаджиев е без лиценз от 2012 година, само че РИОСВ-Бургас едвам в този момент алармира прокуратурата
13 ное 2018
Ще има ли пречиствателна станция в Пловдив

Градът няколко пъти се пробва да пусне поръчката за 60 млн. лева, само че поради неуредици и тъжби тя е под въпрос
30 окт 2018
Елхово откри строител за пречиствателната си станция от втория опит

Въпреки огромната конкуренция спечелилите компании не са измежду огромните нормални любимци
21 окт 2018 Община Тутракан, в която има малко над 15 хиляди поданици, търси строител на следващ огромен воден план - за планиране и строителство на градска пречиствателна станция за отпадни води (ПСОВ) и доизграждане и реорганизация на ВиК мрежа.

Стойността на поръчката е 25.2 млн. лева Обществената поръчка е част от план по оперативна стратегия " Околна среда " (ОПОС) 2014-2020 година Безвъзмездната помощ от Европейски Съюз е 19.2 млн. лева, като има още 9.6 млн. лева общински средства и 3.4 млн. лева национално съфинансиране.

Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък. Строителството ще би трябвало да се извърши за две години и половина (979 дни) от сключване на контракта. Крайният период за подаване на предложения е 4 януари 2019 година

Тутракан е част от " ВиК асоциация Силистра ". ВиК сдруженията, които съумяха да се обединят в асоциации като част от водната промяна, имат право да усвояват средства за водна инфраструктура по оперативна стратегия " Околна среда ".

Изискванията

В рамките на търга ще се избере стопански най-изгодната оферта по метода " равнище на разноските, като се регистрира разходната успеваемост, в това число разноските за целия витален цикъл ".

Кандидатите ще би трябвало да са отчели общ оборот от най-малко 40 млн. лева за последните три финансови години.
Те би трябвало да имат опит в построяването, реконструкцията или разширението на пречиствателни станции с потенциал от най-малко 10 хиляди еквивалент поданици и работата по канализационна мрежа от най-малко 6 хиляди метра и водопроводна мрежа от най-малко 4 хиляди метра.
Парите за вода

През 2018 година се планираше да бъдат оповестени поръчки за 1.6 милиарда лева за водни планове по ОПОС. Това беше прогнозата на тогавашния зам.-министър по районно развиване Малина Крумова.

Някои общини - Приморско, Елхово и Айтос да вземем за пример, към този момент имат подписани контракти за своите пречиствателни станции. В други като Пловдив и Чирпан обжалвания в Комисията за защита на конкуренцията забавиха събирането на предложения.

В случая на Чирпан да вземем за пример поръчката за 11.7 млн. лева е оповестена при започване на 2018 година, само че офертите бяха събрани чак през октомври месец. В община Пловдив става въпрос за поръчка над 60 млн. лева, където забавянето е съществено и от общината обмисляха да изискат прекъсване на периодите за осъществяването на плана, с цел да не се изгубят европейските пари.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР