Някои от петролните продукти, поръчани от Министерството на отбраната на

...
Някои от петролните продукти, поръчани от Министерството на отбраната на
Коментари Харесай

Санкционираният руски петрол попада във веригата за доставки на Пентагона

Някои от петролните артикули, поръчани от Министерството на защитата на Съединени американски щати посредством снабдители от Гърция и Турция, може да са с съветски генезис, макар западните наказания, които дефинират ценови ограничавания за тях, заяви „ Washington post ”.


Доставките на петролни артикули по договорите на Пентагона за обслужване на американската войска се реализират посредством гръцката петролна рафинерия Motor Oil Hellas на егейското крайбрежие.

След налагането на глобите върху съветския нефт той стартира да постъпва не непосредствено в завода, а посредством медиатор - турски петролен терминал в град Дортьол, след което съветският нефт е смесван и изсипван върху няколко танкера, с цел да се скрие произходът му.

Според оценки на WP през последните две години в Дортьол са постъпили 5,4 млн. барела мазут по море, като всички, като се изключи 1,9 млн. барела, са пристигнали от Русия. От влизането в действие на глобите на Европейски Съюз през февруари до момента в турския град са доставени 2,7 млн. барела от Русия.

През същия интервал от терминала до Motor Oil Hellas са доставени 4,2 милиона барела мазут. Тези доставки съставляват най-малко 56 % от цялото количество мазут, което гръцката рафинерия е получила по море.

WP не може да дефинира точния % на мазут с съветски генезис в продуктите, които Пентагонът купува. За рафинирането на тези артикули се употребяват голям брой съставки, които не могат да бъдат проследени по време на производството.

Известно е, че от март 2022 година насам, когато Съединените щати постановиха наказания за възбрана на съветския нефт, Пентагонът е сключил нови контракти с Motor Oil Hellas на стойност съвсем 1 милиарда щатски $.

Пентагонът осведоми WP, че не знае за съветския генезис на петролните артикули, защото отговорността за спазването на глобите е на изпълнителите, по-специално на Motor Oil Hellas. Самата организация не разполага с принадлежности за надзор на доставчиците.

От Motor Oil Hellas обявиха, че компанията " не купува, не преработва и не търгува с съветски петрол или артикули " и " целият ѝ импорт е сертифициран за генезис, който не е обект на наказания ".

По-рано бе обявено, че Министерството на финансите на Съединени американски щати е изпратило претенции до 30 притежатели на към 100 кораба, обвинени в превозване на съветски нефт в нарушаване на ценовия таван, контрактуван от западните страни./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР