Някои от оръжията, изпратени на Украйна от други страни, са

...
Някои от оръжията, изпратени на Украйна от други страни, са
Коментари Харесай

Ню Йорк таймс: Дарено на Украйна оръжие е толкова овехтяло, че става само за резервни части

Някои от оръжията, изпратени на Украйна от други страни, са неизползваеми и стотици милиони долари в контракти, платени авансово, към момента не са изпълнени. Украйна е платила на изпълнителите стотици милиони долари за оръжия, които не са били доставени, а някои от необятно рекламираните оръжия, дарени от нейните съдружници, са били толкоз овехтели, че са били счетени за подобаващи единствено за разглобяването им за аварийни елементи.

Това твърди " Ню Йорк таймс " (цитиран от " Дневник " ), позоваващ се на украински държавни документи. Според тях към края на предходната година Киев е платил на доставчиците на оръжие над 800 милиона $ по контракти, които са останали изцяло или отчасти неизпълнени.

Двама души, участващи в закупуването на оръжия от Украйна, споделиха, че Тази година някои от изчезналите оръжия в последна сметка са били доставени, а в други случаи брокерите са възстановили парите, споделят двама души, участващи в закупуването на въоръжение. Но от началото на тази пролет стотици милиони долари платени - в това число на държавни компании - за оръжия, които по този начин и не се появиха, споделя Володимир Хаврилов, заместник-министър на защитата, работещ по доставките на оръжия. Той добавя, че държавното управление тази година е почнало да проучва предишните си покупки и да изключва проблематичните реализатори.

Проблемите са неизбежни във втурването за придобиване на оръжия за страна с размерите на Украйна на стойност десетки милиарди долари. Самата Украйна е похарчила лични милиарди долари на частния оръжеен пазар.

В някои случаи съдружниците са дали складирано съоръжение, което в най-хубавия случай се е нуждаело от съществени поправки.Около 30 % от арсенала на Киев е в ремонт във всеки един миг - което висок %, споделиха специалисти по защитата, за войска, която се нуждае от всяко едно оръжие, което може да получи за разрастващата се контранастъпление, добавя " Ню Йорк таймс ".

Бен Бари, специалист по сухопътни войни в Международния институт за стратегически проучвания в Лондон, разяснява: " Ако бях командващ на войска, която е подарила нещо на Украйна, щях да бъда доста обезпокоен професионално, в случай че се окаже, че то съвсем не става за фронта ".

Изданието цитира образец с неотдавнашна доставка на 33 самоходни гаубици, дарени от италианското държавно управление и с проблеми с моторите. Италианското министерство на защитата съобщи, че те са били изведени от употреба преди години, само че че Украйна въпреки всичко е поискала те да бъдат " ремонтирани и пуснати в употреба, поради незабавната потребност от средства за справяне с съветската експанзия ".

Проблемът се задълбочил, когато Киев платил съвсем 20 млн. $ на Ultra Defense Corporation, американски търговец на оръжие, основан в Тампа, за ремонт на 33-те гаубици. Според документ, в който се цитира писмо на шефа по публичните поръчки в региона на защитата на Украйна Володимир Пикузо в писмо от 3 февруари до генералния контрольор на Пентагона, " американската компания, предлагаща услугите си, изначално не е имала желание да извърши отговорностите си. " Според Матю Херинг, основен изпълнителен шеф на компанията, украинците не са поддържали вярно гаубиците, откакто са им били предадени.

Документите, за които написа " Ню Йорк таймс ", са от държавен одит тази година. Те показвали, че някои от най-ценните неизпълнени доставки са от контракти сред Министерството на защитата и държавните украински оръжейни компании, които работят като самостоятелни брокери. През последните месеци министерството съди най-малко две от тези държавни компании за неизпълнени контракти, а Украйна неотдавна разгласи съществени промени, целящи да създадат тези компании по-ефективни.

Доклад на генералния контрольор на Пентагона, оповестен в края на май, също илюстрира някои от проблемите: 

Миналото лято на част от американската войска е подредено да изпрати 29 Humvee в Украйна от хранилище в " Кемп Арифджан ", база в Кувейт. Командващите поделението твърдяли, че всички Humvee като се изключи един са " изцяло годни за задача ". Но първична инспекция след приемането на заповедите разкрила, че 26 от тях са прекомерно развалени за водене на бойни дейности.

До края на август са ремонтирани трансмисиите, изтощените батерии, течовете, счупените светлини, ключалките на вратите и защитните колани на Humvee и е било обявено, че всичките 29 са подготвени за Украйна.

Но когато хъмвитата стигнали до базата в Полша, било открито, че гумите на 25 от тях са изгнили. Отнело близо месец, с цел да се намерят задоволително аварийни гуми, което " забави изпращането на друго съоръжение в Украйна и изискваше забележителен труд и време ", се споделя в отчета на Пентагона.

Същата армейска част в Кувейт трябвало да изпрати шест гаубици M777 в Украйна единствено седмици след началото на войната, само че се оказало, че " изискват сериозна поддръжка ", преди този момент, тъй като 19 месеца не са прекосявали постоянни сервизни инспекции. Най-малко една от тях била в толкоз неприятно положение, че " щеше да убие някого ", в случай че опита да я употребява, заключили инспекторите през март 2022 година Три месеца по-късно гаубиците са ремонтирани и изпратени в Полша. Но и там се оказало, че шестте " имаха дефекти, които ги направиха неспособни за задача ". След още един ремонт били изпратени в Украйна.

Инфо: " Дневник "

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР