Някои от най-добрите хакове против стареене са изненадващо прости. Например, листните

...
Някои от най-добрите хакове против стареене са изненадващо прости. Например, листните
Коментари Харесай

Храна против стареене. Учените посочиха 12 продукта за дълголетие

Някои от най-хубавите хакове срещу стареене са изненадващо елементарни. Например, листните зеленчуци могат да покачат равнищата на азотен оксид, а аспержите могат да оказват помощ за възстановяване на запасите от глутатион. Има доста способи да похарчите хиляди, в случай че не и милиони долари в устрема към дългоденствие, само че има някои неща, които са тъкмо пред нас всеки ден. 

Може би сте чували, че нитратите в модифицираните меса и торовете са неприятни за нас, пише Insider. Нитратите, които се натрупват в нечистата вода, консервираните храни и даже някои медикаменти, могат да допринесат за развиването на рак, като се трансфорат в токсични нитрозамини в тялото ни, които повреждат ДНК и предизвикват растежа на тумори.
 Снимка: Freepik
Но нитратите в броколите са безвредни. Всъщност те имат резултат срещу стареене, като усъвършенстват циркулацията и притока на кръв.

Когато ядем богати на нитрати зеленчуци като броколи, телата ни създават азотен оксид, който е потребен за здравословното стареене. Азотният оксид оказва помощ на кислорода и питателните субстанции да се движат през тялото по-ефективно. А антиоксидантите, открити в пресните зеленчуци, в действителност противодействат на производството на нитрозамини в тялото.

Ако не харесвате броколи, други листни зеленчуци като къдраво зеле, спанак или рукола, както и цвекло, моркови и недопечен карфиол ще имат огромен подтик на азотния оксид. Яденето на повече броколи може да понижи риска от рак, както и други здравословни проблеми, свързани с възрастта.

Глутатионът, жизненоважен за хубавичко имунна система, се съдържа в авокадото и аспержите.
 Снимка: Pixabay
Глутатионът е мощен антиоксидант, който противодейства на напрежението, оказва помощ за попречване на рак и поддържа мощна имунна система. Телата ни създават глутатион сами, само че има някои доказателства, че с придвижване на възрастта равнищата на глутатион в кръвта могат да намалеят, което ни излага на риск от нови болести.

Антиоксидантните добавки, които дават обещание да покачат равнищата на глутатион, нормално не работят доста добре и даже могат да причинят известна щета.

Група изследвания, оповестени през 2014 година и 2015 година от откриватели в Съединени американски щати, Швеция и Финландия, допускат, че антиоксидантните добавки като глутатион на таблетки могат даже да допринесат за нараснал риск от рак както при мишки, по този начин и при хора.

Но храни, богати на сяра, предизвикват производството на глутатион. Те включват аспержи, авокадо, зелен боб и спанак – на ниска цена, елементарен и безвреден метод да подобрите запасите си от глутатион.
 Снимка: Freepik
Хората в супер възраст ядат храни, богати на каротеноиди. Те поддържат мозъка и сърцето ви млади.

Смята се, че богато оцветените моркови, суровият магданоз, листните зеленчуци, тиквата и тиквичките предизвикват здравословното стареене, частично с помощта на същите химикали, виновни за живите им цветове.

Тези зеленчуци освен са потребни за здравето на очите, само че диета, богата на каротеноиди, също се свързва с по-ниски равнища на рак, диабет, сърдечни болести и даже деменция.

Диетите на хората с дългоденствие SuperAger, живеещи в Лома Линда, Калифорния, Океанава, Япония и други сини зони по света, са богати на каротеноиди.

Превод: GlasNews
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР