Някои от нашите туристически атракции не отговарят на очакванията. Сигурни

...
Някои от нашите туристически атракции не отговарят на очакванията. Сигурни
Коментари Харесай

Мавзолеят на Ленин, „Арбат“, Болшой и други прехвалени туристически дестинации в Москва

Някои от нашите туристически атракции не дават отговор на упованията.

Сигурни ли сте, че желаете да отделите от скъпото си време за хладно посрещане и посредствени гледки?
Московският Кремъл


Алексей Дружинин/Sputnik

На пръв взор Московския Кремъл наподобява като европейска средновековна цитадела със комплицирани лабиринти, прелестни солидни стени, както и златни съкровища, скрити в античните му зали. Всички тези неща са истина, само че надали ще имаш опцията да им се насладиш.

Първо, ще ти трябват разнообразни типове билети, с цел да влезеш в Кремъл, неговите катедрали, Оръжейната палата и камбанарията на Иван Велики. Трудно е да влезеш в Оръжейната палата без авансово да си закупиш пропуск заради огромния приток на гости. Същото важи и за църквите „ Успение Богородично “, „ Благовещение “ и „ Архангел Михаил “, които от време на време са затворени поради неприятното време. Дворецът на Фасети е отворен единствено при поръчка, а историческият Теремски замък е формалната резиденция на президента, тъй че тук не се позволяват туристи, съжаляваме. Територията на Кремъл е под засилена защита – тук към момента се организират срещи на президента и държавното управление на Русия, тъй че няма да минеш през вратите на Кремъл, в случай че има договаряния. Сложният му работен график съответствува с най-натоварените часове на Москва: от 10 до 17 часа.
Мавзолеят
 Мумията на Владимир Ленин в мавзолея на Червения площад, Москва.

Мумията на Владимир Ленин в мавзолея на Червения площад, Москва.Олег Ласточкин/Sputnik

Входът към гледката на най-запазения бунтовник в света – Владимир Ленин, е свободен.

Мавзолеят е отворен от вторник до неделя (но е затворен в петък) единствено за три часа, от 10 до 13 часа. След прекосяване на металните детектори, оставяйки багажа си в съблекалнята (този път ще би трябвало да платиш), ще стигнеш до тялото – само че не помни за Instagram, вътре не може да се снима. Антитерористичните ограничения са засилени и по тази причина си има добра причина – офанзиви против тялото са осъществявани няколко пъти. Вътре ще би трябвало да се движиш бързо и няма да имаш опция дълго да съзерцаваш водача: мавзолеят е под контрола на Федералната работа за сигурност, тъй че хвани темпото, другарю. Между другото, в тази паметна постройка наложително би трябвало да си свалиш шапката – в края на краищата това е пантеон, а не елементарна крипта. О, а най-тъжната вест е, че Ленин към момента е мъртъв.
Улица „ Тверская “


Агенция „ Москва “

Централната улица на Москва е цялостна с магазини и (не толкова) уютни кафенета, в които има монументи на Пушкин и Маяковски. „ Тверская “ е най-натоварената улица в града. През цялото време. Поеми надълбоко мирис, вдишай въглеродния диоксид и пробвай да разговаряш с приятелите си, надвиквайки се с автомобилните клаксони.

Що се отнася до бутиците, най-хубавите са на Третяковски проспект и Столешников проспект, а можеш да намериш не толкоз пренаселени и по-стилни кафенета на Патриаршеските езера, близо до тук. Не забравяй също, че доста туристи (включително руснаци) са тук по същата причина, което покачва цените. И най-после, “Тверская “ не е „ основната “ улица на Москва – може би единствено една от тях. Друга улица, която може да претендира за този статут, „ Арбат “, също е в сходно „ положение “.
Улица „ Арбат “


„ Комсомолская истина “/Global Look Press

Гидовете споделят, че „ Арбат “ е главната туристическа улица на Москва, само че не загатват, че е направена точно за тази цел преди повече от 30 години. Ето за какво тя е толкоз неестествена – елементарна остаряла улица, която доста наподобява на „ Покровка “ и „ Маросейка “, превърната в пешеходна зона, цялостна с магазини за сувенири и шарени американски заведения за хранене.

Нека прибавим и нетърпеливите, досадни скитници, които все молят някой да им „ заеме “ стотинки, най-ужасните улични музиканти (всеки новак махленски музикант в Русия счита, че „ Арбат “ ще го изстреля към върховете) и лъскавите сувенири, които няма да намериш на никое място другаде в Русия, тъй като са направени особено да се продават на „ Арбат “, с други думи – евтини дрънкулки.

Единственият музей тук (На включваме Музея на ужасите и Музея на еротиката) е къщата-музей на Александър Пушкин (в която поетът прекарва няколко нещастни месеца) с аспект към един отблъскващ монумент на Пушкин и брачната половинка му, които наподобяват на кукли за сватбена торта. Стара едноетажна къща и общоприета московска черква са всичко, което е останало от сцената, изобразена в картината „ Москва ярд “ на Василий Поленов. Така че в случай че искаш да видиш остаряла Москва, безусловно се разноски по „ Арбат “.
Болшой спектакъл


Агенция „ Москва “

Името „ Болшой “ е известно по целия свят. Билетите за зрелище тук са много скъпи, само че си заслужават.

Сградата на Болшой е неведнъж възстановявана и последната ѝ реорганизация е най-спорната: броят на местата е понижен от 2,100 на 1 700, а истинските бронзови полилеи са изчезнали, с цел да правят отстъпка място на пластмасови отливки. Това не е всичко.

Фиксираната цена на билетите за Болшой е към $15, само че може да скочи до стотици, даже хиляди долари – поради препродаването, което администрацията на Болшой не може да управлява. Редовни гости също по този начин споделят, че дисплеят за надписи е отчасти затъмнен за част от аудиторията поради полилея, оркестърът и хорът са позиционирани зад публиката, а шумната вентилационна система скапва звука.

Ако си разпален оперен и балетен фен, евентуално ще знаеш, че някои други театри в съветската столица (например Московският научен музикален спектакъл или спектакъл „ Нова опера “) постоянно демонстрират също толкоз, в случай че не и по-впечатляващи представления. Струва си да се отбиеш и до там.

създател: ГЕОРГИ МАНАЕВ

източник: bg.rbth.com
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР