"Някои от дисбалансите в пенсионната система ще бъдат преодолени"Така смята

...
"Някои от дисбалансите в пенсионната система ще бъдат преодолени"Така смята
Коментари Харесай

Лидия Шулева: Все повече отиваме към плащане на пенсиите от данъци

"Някои от несъответствията в пенсионната система ще бъдат преодолени "

Така счита някогашният вицепремиер и министър на стопанската система и на обществената политика Лидия Шулева по отношение на декларираните покачване от юли и преизчисление от октомври. В изявление за Шулева подчертава върху отпуснатите до 2008 година пенсии, които по думите ѝ изостават съществено.

"Изкривяванията в пенсионната система се задълбочават. Сериозна груба административна интервенция в осигурителните връзки докара до много съществени несправедливости в самата система. Сега се вършат опити да се изправят някои от тези неща. "

"Осигуровките доста от дълго време покриват доста дребна част от нужните средства за заплащане на пенсиите. Хората, които работят, понижават, било по демографски аргументи, било заради емиграция. Все повече ние отиваме към система на заплащане на пенсиите от налози. С тези нараствания на пенсиите дефицитът в Национален осигурителен институт ще се усили – може би до 60% ще стигне и повече ", разяснява някогашният вицепремиер и министър на стопанската система в предаването "Преди всички ".

Плащането от налози е разпределена тежест върху цялото население, освен върху работещите, само че това понижава опциите на бюджета да финансира други системи, добави Лидия Шулева.

По думите ѝ в спешни обстановки би трябвало да има ограничения към най-уязвимите групи, а пенсионерите несъмнено са такава група. Пенсиите в България са доста ниски и държавното управление и обществото не могат да оставят голяма група хора да мизерстват, акцентира тя.

По тематиката с минималната работна заплата Лидия Шулева означи, че МРЗ се свързва с редица обществени заплащания, а това "винаги е било проблем ", в годините обратно са били правени опити за разделянето на тези заплащания, а в този момент още веднъж се върви в тази посока.

Според Шулева е трябвало да има целеустремено и фокусирано подкрепяне вместо увеличение на МРЗ.

Мерки като нулев Данък добавена стойност за хляба няма да доведат до поевтиняването му, мярката с 25 стотинки за бензин също е неправилен разход за бюджета, тъй като е ориентирана към всички, посочи Лидия Шулева.

"Има хора със скъпи коли, които нямат потребност от тези 25 стотинки. Раздаването на калпак е най-лесното, само че то няма да докара нито до антиинфлационен, нито до антикризисен резултат. "

Според Шулева ваучери за уязвимите групи, които да служат както за храни, по този начин и за консумативи и медикаменти, биха били по-ефективна мярка.

Цялото изявление слушайте в звуковия файл.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР