Някои неща в програмата на партия Има такъв народ (ИТН)

...
Някои неща в програмата на партия Има такъв народ (ИТН)
Коментари Харесай

Д-р Христо Хинков: Демонополизация на Здравната каса е заложена в програмата на ИТН в здравеопазването

Някои неща в програмата на партия " ИТН " (ИТН) за опазването на здравето не се споделят просто по този начин - те си имат своите далечни цели . Това е мнението на доктор Христо Хинков от Националния център за запазване на публичното здраве и разбори (НЦООЗА), който разгласява мнение за програмата на партия " ИТН " в региона опазване на здравето на своята Facebook страница.

" От много време в пространството се въртят и преповтарят две мантри - едната идва от дясно, другата от ляво. Мантрата отдясно е " демонополизация на НЗОК ". Мантрата отляво е " унищожаване на комерсиалния статут на лечебните заведения " , написа Хинков.

В програмата на Има Такъв Народ участват и двете мантри, като дясната мантра е по-опасна даже от лявата , прецизира той .
 Петко Салчев твърди, че Касата не тормози административно лечебните заведения
Петко Салчев твърди, че Касата не тормози административно лечебните заведения

Над 123 млн. лв. били платени на лечебните заведения за работа в пандемията

За първи път демонополизацията на НЗОК като политическа цел се появи в програмата на ГЕРБ през 2009 година, когато завоюваха изборите . За всичките съвсем 12 години оттогава тази политическа цел не беше изпълнена. Без да влизам в детайлности по съответните аргументи това да не се случи ще се опитам да направя разбор за какво това кардинално не може да се реализира .

" Ще стартира с най-важния изв од. За да се вкара заместващ вид здравно-осигурителен модел реализиран от частни здравни осигурителни фондове на мястото на надграждащия публичен модел, какъвто е общопризнат до момента, ще би трябвало да се разделим с правилото на наложителното здравно обезпечаване ", написа доктор Хинков.
 Болница
Болница " Лозенец " - образец за източване на касата и подозрения за трафик на органи

Здравният министър Стойчо Кацаров сменя управлението

Той разяснява, че н адграждащият модел е една огромна национална конструкция, която поема главния пакет от медицински действия и услуги и спомагателни здравноосигурителни сдружения. Те поемат част от непокривани от централната конструкция услуги, тъй като парите, които се събират там не са задоволителни за цялостно покриване на разхода , в случай че се приложи правилото да не се доплаща от джоба на потребителя.

Нашата здравно-осигурителна система се приближава ненапълно до този модел въпреки, по ред аргументи хората заплащат (все повече) от джоба си, това което не доближава . Надграждащите фондове при нас обаче са застрахователни сдружения и в действителност пресмятат риска без да се ангажират с действително вдишване на част от медицинските действия отвън базисния пакет, покриван от НЗОК. Така имаме един микс, който на експертен език се приближава повече до модела Бевъридж, в сравнение с до Бисмарковия модел , заложен преди двадесет години в здравната ни промяна, изяснява доктор Хинков.
 Д-р Румяна Тодорова: Касата има пари, само че не знаем защо ще се употребяват
Д-р Румяна Тодорова: Касата има пари, само че не знаем защо ще се употребяват

Трябваше да имаме образа на лечебните заведения, сподели някогашният началник на НЗОК

Заместващият модел съставлява система от голям брой фондове, всеки от които покрива цялостния набор от медицински услуги за тези, които са го избрали. Тези фондове могат да са частни, може да са на различен принцип, само че те са постоянно в някаква конкуренция между тях за привличане на жители, които да обезпечават с предлагания пакет. Забележете, че този пакет може да се разграничава от другите заради обстоятелството, че се прави въз основа на плана на парите които постъпват във фонда, т.е. на броя обезпечени лица който е друг при другите фондове.

Хинков изяснява за какво ще се отстрани правилото на наложителното здравно осигуравяне . В момента всички български жители са задължени по закон да заплащат своя дял от здравноосигурителната вноска (в разнообразни степени и съотношения, само че това е друга тема), която се влива в общия взаимен басейн на НЗОК на национално равнище.

" При въвеждане на предлагания заместващ застрахователен модел жителите ще бъдат принудени да внасят своите осигуровки в частни фондове като поемат риска от възможен техен банкрут . На възражението на някои адепти на тази промяна, че ще се сътвори нещо като консолидационна компания, която да поема подобен риск на основа на отчисленията, които частните фондове ще внасят, би трябвало да се означи, че при възможен банкрут няма да е допустимо възобновяване на импортираните суми по простата причина, че солидарният модел не допуска самостоятелни партиди на обезпечените лица, както при частните пенсионни фондове ", написа Хинков.
 От БЛС оферират на Касата стъпките за електронно опазване на здравето
От БЛС оферират на Касата стъпките за електронно опазване на здравето

Ако одобряват предлагането им, началото може да е от 1 септември

Когато един здравно-осигурителен фонд проработи , той незабавно стартира да изплаща медицински услуги за част от лицата, които са го избрали , до момента в който други могат изобщо да не употребяват тези услуги. При възможен банкрут няма да е допустимо да се пресметна кой какъв брой би трябвало да получи . Някой ще възрази, че всички обезпечени лица ще бъдат пренасочени към различен фонд , само че кой дава гаранция, че той ще може да поеме нова порция лица някои от които ще го натоварят с заплащания за медицински услуги незабавно когато се записват там.

Ако пък се вземе решение да се анулира наложителното здравно обезпечаване тогава прекосяваме към модела в Съединени американски щати където има частни здравно-осигурителни сдружения работещи в конкуренция между тях и две федерални системи за лицата отвън тях. Ако желаеме подобен модел би трябвало да се подсети, че американската система на опазване на здравето генерира към 20% неосигурени лица които са оставени сами на себе си .

Ако решим да въведем немския модел на голям брой каси би трябвало да си напомним метафората , с която Балцерович разказа прехода от социализъм към капитализъм - елементарно е да направиш рибена супа от аквариум с рибки, само че е мъчно да направиш противоположното ,предупреждава медикът.

Той дава образец, че през деветдесетте години на двадесети век Чехия се опита да вкара няколко здравно-осигурителни каси учредени на някакъв принцип. Резултатът беше банкрут на касите и създаване на нова система, учредена на взаимност на национално равнище.
 Проф. Христина Вучева: Демонополизацията на Касата ще докара лечебни заведения до банкрут
Проф. Христина Вучева: Демонополизацията на Касата ще докара лечебни заведения до банкрут

Възстановете Фонда за лекуване на деца

" Каква е обаче задачата на мантрата демонополизация на НЗОК? Тя е доста елементарна - да се овладеят парите с които НЗОК оперира - няколко милиарда лв. за здравето на българските жители . Кражбата на 1.2 млрд лева от огромния запас на НЗОК през 2012 година бе незадоволителна , тъй като беше еднократен акт ", написа доктор Хинков, припомняйки решение от първия кабинет на Бойко Борисов.

Сега се предлага дефинитивно систематизиране на тези милиарди сред неразбираеми частни субекти - теза която се стартира и пази главно от Движение за права и свободи. Интересното е, че Има Такъв Народ също приема тази теза - изводите оставям на други.

" Има Такъв Народ приема и другата мантра, тази от ляво, а точно премахването на " комерсиалния статут " на лечебните заведения. Тази мантра е стабилно влезнала в политическото говорене на Българска социалистическа партия от най-малко пет години насам и евентуално специалистите на Има Такъв Народ са решили да създадат поклон към една от " партиите на статуквото ". Адептите на тази мантра не чуват едно главно несъгласие - какво ще стане с реда на пораждане, ръководство и вероятно закриване на лечебните заведения , в случай че това не става по реда на Търговския закон както до момента ", повдига въпроса доктор Хинков.

Нали ще би трябвало в Закона за лечебните заведения да бъде написан нов статут на юридическото лице болница с всички атрибути и условия за това (т.е. да се препише още веднъж някакъв ред било по комерсиалния закон било по нещо друго). Да не приказваме, че понастоящем всички лечебни заведения са регистрирани по Закона за лечебните заведения, който единствено употребява реда на пораждане, ръководство и закриване на тези юридически лица написан в Търговския закон. В този смисъл лечебните заведения не са предприятия произвеждащи някаква стока и формиращи облага в смисъла на принадена стойност . Те са единствено юридически лица които употребяват съществуващия написан ред в Търговския закон за дефиниране на тяхния статус, разказва медикът.

Има и още една опция за която не се приказва. Ако се отстрани изобщо статута на лечебните заведения като юридически лица, те ще се трансфорат в поделения на Министерство на здравеопазването, както това беше до 2000 година И в случай че това стане, по какъв начин ще подписват те контракти с НЗОК или с някой от многото фондове след демонополизацията на НЗОК?

Очевидно въпросите са повече от отговорите което е, меко казано, тревожно . Във всеки случай, в случай че се тръгне към реализиране на задачите в програмата на Има Такъв Народ в региона опазване на здравето ще настъпи такава неразбория, каквато българинът не е виждал от 1990 година насам. Най-лошото от всичко е, че тези хрумвания се разполагат на фона на пандемия на която към момента не се вижда края, а досегашният опит демонстрира, че здравната ни система не устоя стрес-теста на тази пандемия и това беше заплатено с изгубването на един дребен град от България, написа доктор Христо Хинков.

Според политолога Огнян Минчев мнението на доктор Хинков е умело пр едупреждение за заплахите, които следват от проектите за поредна " пазарна " промяна на здравната система , чиято цел още веднъж е жителите да бъдат за следващ път ограбени от шайката крадци, приватизирали страната.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР