Някои лекарства липсват на българския пазар заради порочни практики -

...
Някои лекарства липсват на българския пазар заради порочни практики -
Коментари Харесай

Лекарства липсват на нашия пазар заради паралелен износ

Някои медикаменти липсват на българския пазар поради порочни практики - медикаментите са налице, само че стоят по складовете и не се дават на аптеките, с цел да стигнат количества, свободни за експорт в чужбина. За това алармираха фармацевти пред .

" Притежателите на позволения за приложимост на лекарствени артикули ни демонстрират, че има импортирани по-големи количества от някои дефицитни лекарства, в сравнение с има изписани по протокол по здравната каса. Оказва се, че те са при търговците на едро, само че не доближават до аптеките ", уточни магистър-фармацевтът Димитър Маринов, основен секретар на БФС. По думите му има много порочни търговски практики - наличностите на даден лекарствен артикул да вземем за пример да бъдат забележими единствено за избрани " обичани " аптеки. " Може за се окаже, че медикаменти се трупат на склад, с цел да доближат количества свободни за реекспорт. Защото тук са купени на по-ниски цени и се изнасят в друга страна на по-висока цена ", уточни той.

Според Маринов има метод по какъв начин един склад да не крие наличия. " Само Изпълнителната организация по медикаментите е тази, която може да ревизира какво се случва през системата СЕСПА. Аптеките не виждат къде какви наличия има. Все още техническата реализация за достъп до системата не е реалност, само че се работи ", уточни той.

" Толкова откази от търговци на едро за липса на медикаменти и толкоз мъчно да се работи не е било последните 20 година ", разяснява и магистър-фармацевтът Анжела Мизова, която е зам.-председател на Управителния съвет на Българския фармацевтичен съюз. По думите й пациентите няма да обикалят в търсене на лекарства, в случай че повече аптеки работят със НЗОК, в случай че се следи за нерегламентиран реекспорт и ако няма изкупуване на лекарства, които се ползват " оф - лейбъл ".

 

Цели градове са в хартиената епоха

В цели градове електронни предписания към момента не се издават, алармираха още фармацевтите.  " За електронните " бели предписания " ще кажа, че в Пазарджик никой фармацевт не работи с тях. Лекарите не ги изписват. Поисках от другарка лекарка да изпише една, с цел да видя по какъв начин се работи с нея ", разяснява още Мизова.

Според нея е мъчно да се отговори за какво към момента някои лекари не дават електронни наставления.  " Това е ригидността на системата, изисква се изпитание. Лекарите избират това, което изисква по-малко противодействие ", уточни тя. По думите й като всяко ново нещо и от електронните предписания първоначално е имало боязън от непознатото. Работата с тях обаче се оказала много по-лесна - при е-рецептите няма неверно разчетена терапия или неверно разчетени данни. " Ако желая да работя по закон, трябва да връщам 80% от хартиените предписания, тъй като не са попълнени коректно и не мога да ги въведа ", каза още тя.

" Единственото, което се желае от пациента, когато отиде в аптека, е да каже ЕГН-то си и на коя дата е бил на обзор при лека р ", припомни и Маринов. Той също уточни, че има сътрудници, които още не са виждали бели електронни предписания - предписването им зависи от това дали лекарските практики са влезнали в 21 век. " Това, че има издадена хартиена рецепта, не значи, че в същия случай няма предписана и електронна рецепта, само че това е безсмислено. Вече се изписват все повече електронни предписания, само че сме доста далеч от доброто съотношение сред хартиени и електронни ", разяснява още той.

" В някои аспекти сме по-напред в дигитализацията в опазването на здравето. В Канада да вземем за пример, фармацевтите имат обособен програмен продукт за електронните предписания за всеки здравен осигурител, до момента в който при нас това е единно. При нас обаче  протоколите за скъпоструващите лекарства, така наречен рецептурни книжки към момента се обработват в книжен вид. Тези документи би трябвало да са също електронни ", даде за образец Маринов.  " Сега пациентът идва с протокол, ние пишем в него и пазим по едно хартиено копие, с цел да се отчитаме ", уточни и Мизова. Според Маринов ако би трябвало да има специални позволения или условия на здравноосигурителния фонд за определяне и разпределяне на даден лекарствен артикул, това би трябвало да става още на равнище наставление. " Този надзор - дали пациентът има право да получи медикамента, това трябва да се ревизира сега на изписването, преди пациентът да е пристигнал в аптеката. А не както е сега - доста неща не престават да се управляват, откакто аптеката от дълго време е отпуснала медикаментите и подава доклад ", посочи още той. 

 

По 68 000 е-рецепти дневно

По последни данни на, която построи централизираната онлайн система за определяне и разпределяне на лекарствени артикули, към 25 август у нас са издадени над 20 млн. електронни предписания, като 1/2 от тях са осъществени през последните 8 месеца. Това прави приблизително дневно по над 68 000 издадени е-рецепти. Общият брой на лекарите, които са работят с националната здравно-информационна система, е над 15 000, а към системата са свързани над 3 550 аптеки от цялата страна. Над 4 000 фармацевти пък сполучливо извършват предписаните по електронен път медикаменти на пациентите.

За по-малко от 8 месеца през системата са регистрирани и над 10 млн. електронни прегледа, или приблизително дневно по 130 000 е-прегледа. До момента са издадени и над 5 млн. електронни посоки, от които близо 2.8 млн. за лабораторни проучвания, а съвсем 2 млн. - за експерт. За по-малко от месец са издадени над 200 000 е-направления за хоспитализация, като приблизително дневно се записват по над 10 000 електронни документа. С модула за е-хоспитализации работят над 350 лечебни заведения.

 

Нито стотинка

" Фармацевтите в откритите аптеки не са получили една стотинка по отношение на коронавирус рецептите. Имаше оферти да има в допълнение заплащане за изписване на коронавирус предписания, само че до момента в който влязат в действие, НЗОК беше извадила ковид медикаментите, които се възстановяват ", уточни Маринов. По думите му при договарянията за новия Национален рамков контракт фармацевтичният съюз ще настоява аптеките да получават надбавка за 100% заплащаните от НЗОК медикаменти, освен досегашната такса от 4 лева

 

 

 

 

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР