Някои гласоподаватели в Турция се явиха пред избирателните урни в

...
Някои гласоподаватели в Турция се явиха пред избирателните урни в
Коментари Харесай

Изборите в Турция приключиха с две жертви, Ердоган гласува с голям ескорт и бронирана лимузина

Някои гласоподаватели в Турция се явиха пред изборните урни в забавни, и даже занимателни дрехи - състезател пристигна облечен като космонавт, а различен - като крал
Приключи гласуването на локалните избори в Турция. То протече в спокойна атмосфера, като се изключи обособени произшествия, заяви ръководителят на Висшата изборна комисия (ВИК) на Турция Ахмет Йенер и пожела бързо възобновяване на тези, които са потърпевши при тези произшествия. Започна процесът на отваряне на урните и броене на бюлетините, разгласи още Йенер, представен от Българска телеграфна агенция.

Двама души, а 14 бяха ранени в Диарбекир и Бурса по време на локалните избори в Турция, стана ясно по-рано през днешния ден.

Междувременно президентът Реджеп Тайип Ердоган прикани в обществената мрежа Екс жителите " да не напущат изборните секции, до момента в който не бъде преброен и последният глас и не бъдат финализирани резултатите, с цел да защитят волята на народа. "

Изборите започнаха в 7:00 ч. в 32 окръга в Източна и Югоизточна Турция и продължиха до 16:00 ч. В останалите елементи на страната изборите започнаха в 8:00 ч. и завършиха в 17:00 ч.

В изборите участваха претендентите на 34 политически партии, а в страната бяха разкрити над 206 хиляди изборни секции.
 Снимка: АР/БТА
Ердоган гласоподава през днешния ден към 13:30 часа в Истанбул в приблизително учебно заведение " Саффет Чеби ", което се намира в региона Юскюдар на азиатския бряг на града на Босфора. Стотици хора часове преди този момент чакаха с неспокойствие Ердоган пред учебното заведение.

Президентът дойде в бронирана лимузина дружно със брачната половинка си Емине Ердоган. Президентското семейство бе ескортирано от огромен брой чиновници по сигурността.
 Снимка: АР/БТА
Стотици хора чакаха президентската двойка пред входа на учебното заведение. Ердоган се ръкува с мнозина, разменяйки по някоя дума с тях. Снима се с доста хора.

Президентът даде път първо на брачната половинка си Емине Ердоган към тъмната стаичка. След нея гласоподава и той. Двамата дружно пуснаха бюлетините в изборната урна, а по-късно се разписаха в протоколния лист.

Нека изборите да бъдат плодородни за всички, за турската народна власт, сподели Ердоган, откакто гласоподава.

В малко изказване, което направи пред турските медии, Ердоган сподели, че днешните избори са доста значими за турската народна власт.

" След парламентарните и президентските избори през предходната година, през днешния ден нашите жители гласоподават за локални органи на властта. Два изборни интервала един след различен са изморителни за гласоподавателите, само че имам вяра, че днешните резултати от вота ще бъдат стъпка към ново начало, нов интервал за развиването на нашата страна. Благодаря на всички за присъединяване в предизборната пропаганда, на всички чиновници, които през днешния ден са на пост за демократично протичане на изборите ", сподели президентът, представен от ТРТ Хабер.
 Снимка: АР/БТА
След гласуването, в двора на учебното заведение Ердоган побеседва с натрупалите се хора, които се надпреварваха да се ръкуват и да се снимат с него.
 Снимка: АР/БТА
Голям брой турски и задгранични публицисти наблюдават изборите основно в Истанбул.

Един от главните претенденти за кмет на Истанбул - Мурат Курум от ръководещата Партия на справедливостта и развиването (ПСР), гласува в квартал Кяътхане дружно със брачната половинка си и сина си, който гласоподава за първи път.
 Партията на справедливостта и развиването или ПСР, претендент за Истанбул Мурат Курум, в средата, и членовете на фамилията му гласоподават в изборна секция в Истанбул
Партията на справедливостта и развиването или ПСР, претендент за Истанбул Мурат Курум, в средата, и членовете на фамилията му гласоподават в изборна секция в Истанбул
Снимка: АР/БТА
След като упражни правото си на глас, Курум благодари на гласоподавателите. " Вярвам, че днешният ден ще бъде празник и че ще изпълним фантазията си да създадем мегаполиса най-хубавият град за живеене ", сподели той. Курум прикани хората да отидат вечерта в джамията за намаз и да се поздравят с изборна победа.

Кандидатът за втори кметски мандат в Истанбул Екрем Имамоглу гласува в квартал Бейликдюзю дружно със фамилията си. Пред изборните секции в мегаполиса Истанбул от сутринта се извиха опашки от гласоподаватели.
 Кметът на Истанбул и Републиканската национална партия, или CHP, Екрем Имамоглу, вдясно, брачната половинка му Дилек Имамоглу и синовете гласоподаваха в изборна секция в Истанбул
Кметът на Истанбул и Републиканската национална партия, или CHP, Екрем Имамоглу, вдясно, брачната половинка му Дилек Имамоглу и синовете гласоподаваха в изборна секция в Истанбул
Снимка: АР/БТА
Над 11 милиона души имат право да гласоподават в общо 33 000 секции в мегаполиса за 49 претенденти за кмет на Истанбул.  В столицата Анкара по данни на Окръжната изборна комисия право на глас са имали 4 304 871 регистрирани гласоподаватели

Общият брой на гласоподавателите в страната е към 61 милиона. Някои от тях се явиха в изборните секции с забавни, а в някои случаи и занимателни дрехи.

В град Дюздже състезателят по Муай-тай Мухамед Бишгит се яви за гласоподаване в костюм на космонавт. По думите на 34-годишния състезател, костюмът е направен по негов дизайн.

" Аз се въодушевих от първия турски космонавт Алпер Гезеравджъ. Неговото име се записа със златни букви в историята на космонавтиката. Гордея се с него, по тази причина взех решение да се явя да гласоподавам облечен като космонавт. Мечтата ми е един ден и аз да полетя в Космоса. Днес гласувах, с цел да се реализира фантазията ми ", сподели Мухамед Бишгит пред Хаберлер.
 Снимка: АР/БТА
В южния град Адана 69-годишният Хюсеин Шен се яви да гласува облечен като крал с корона и облекла в оранжев и бял цвят, които по думите му са знаците на Адана.

" Дойдох да гласоподавам с одеждите, с които са привикнали да ме виждат моите съграждани. Смятам, че по този метод вършим добра реклама на нашия град. Съгражданите ми са щастливи, аз също ",каза той, представен от Хаберлер.
 Снимка: АР/БТА
По улиците на града доста хора си вършат фотоси с него.

Друг гражданин на Адана - 63-годишният пенсионер Шахин Юнал, пък гласоподава с обичайно облекло за този край - шалвари, каскет, броеница.

" Днес е значим ден, гласуваме за нашия град. Искам да се запомни. Затова се облякох с нашето обичайно облекло. Нашият квартал е най-старият и аз доста държа на запазването на традициите. Особено скъпа е броеницата, която в никакъв случай не не помня, даже когато излизам от къщи ", споделя той.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР