Някои актьори са родени, за да бъдат злодеи. Просто не

...
Някои актьори са родени, за да бъдат злодеи. Просто не
Коментари Харесай

Сър Кристофър Лий изигра всяко зло на екрана, обиколи света и никога не изневери на себе си

Някои артисти са родени, с цел да бъдат злодеи. Просто не можем да си ги представим в друга роля. Киното, като едно от приетите изкуства, постоянно основава безусловно противоположности. Имаме Джим Кери, незаместим комедиант от класа, който под всяка усмивка крие голяма горест и разреши на една промишленост да го погълне и заличи и не инцидентно прекарва последните години в търсене на себе си. Будистите споделят, че всеки носи по един демон в себе си, поел цялото ръководство на тялото.

Сър Кристофър Лий умря на 7 юни 2015 година и за 93 години съумя да сътвори класа, която просто не може да бъде надмината и най-вероятно няма да бъде, най-малко в идващия век. Индустрията се промени, а с нея пристигна и носталгията за кино, което носи някакъв смисъл и не ни изпраща във фантастичните светове на супергерои. Старата школа знаеше по какъв начин да допре човешкото в фена. Убеждава ни, че всичко е същинско и допустимо, същинско е, тъй като умерено може да се случи и на нас, да си го представим, да се сложим в обувките на протагониста и антигониста.

Кристофър Лии изиграва всички познати и непознати чудовища. В 30-те си години е най-черният граф Дракула, по-късно ще бъде мумия, чудовището на Франкенщайн, никой няма да го не помни като граф Дуку в Междузвездни войни или като Саруман. Ролите се допълват с герои като Распутин и даже ще откри роля в поредицата за 007. И дано не забравяме, че ориста има възприятие за комизъм, освен това много огромно, когато приказваме за този артист. Неговата кариера стартира напълно инцидентно и за мнозина е даже случай. Младият Кристофър има брилянтно обучение, приготвя се за посланик, само че нещо се обърква в самата система.

Баща му Джофри е воин от Първата Световна война. След като се връща от фронта и се захваща с комар, пропилявайки няколко години, кандидатката за брачна половинка е Естел, дъщерята на италианския маркиз де Сарцано. Кристофър се ражда в обществото на огромните клечки в Лондон. Преминава през колежа Уелингтън, само че ненадейно взема решение да спре да се занимава с образованието си и бързо си намира работа като градски служител. С това решение докарва мизерна заплата, само че най-малко е свободен.

Няма време, с цел да се самосъжалява или да мисли какво да прави. Втората Световна война идва с нови благоприятни условия и всеки млад мъж дава отговор на дълга. Като доста други, Кристофър отпътува доброволец. Армията открива неговия капацитет, положително образование и познания, които може да влага в разузнаването.

Назначен е за офицер в кралските Военновъздушни сили в Северна Африка, а по-късно работи и в Италия. Към края на войната е вторият офицер, който би трябвало да проверява военни закононарушения. Най-вероятно тъкмо тук покълва и грозната страна на злодеите в киното. Да срещнете зверствата, осъществени от човек и по-късно да изследвате всичко до най-малката детайлност, това са провокации, без които просто не може да избягате.

Понижен е в лейтенант, което носи психическа контузия. Не съумява да стане и водач, което също е едно грубо отчаяние. По всичко проличава, че изкуството даже не е в полезрението му. Единственият плюс, който Кристофър има е бездънен баритонен глас, квалифициран за пеене, само че не и за актьорско майсторство. Италианската жила в неговият жанр ще помогне за развиването и по-точно това ще бъде неговият авторитетен родственик Николо Карандини. Като притежател на авио компания, същият съумява да се срещне със притежателя на Two Cities Films – Филипо дел Гуидес.

Под натиска на роднината, Кристофър подписва 7-годишен контракт като човек, който може да забавлява групи. Мнозина се чудят за какво някой изпраща човек, който е прекомерно висок, с цел да бъде артист – да това също е фактор обратно във времето.

Въпреки височината и по-изтънчената визия, Лий ще играе в „ Тримата мускетари “, ще бъде Рамзес II в „ Мойсей “, получава роля като тамплиер и още доста други. По същото време и обществото стартира да се радва на новия род страшни филми, които освен са завладяващи, само че и носят тръпка и майсторство от изиграването. За да усъвършенства актьорската си игра, Лий ще се запише в учебно заведение за гении, където ще влага към 6 месеца в годината, с цел да репетира и усъвършенства себе си пред камера.

Отказва се вечно от театъра, където по този начин или другояче вижда една доста тежка завеса. От учебното заведение ще се научи да се дуелира с мечове, което е потребно за киното. От първата дребна роля през 1948 година до 1958 година неговото наличие ще бъде на дребни и скромни функции, които няма да дават огромни триумфи, само че никой не е станал воин в самото начало. Филмът, който поставя първия камък в една дълга и доста страшна кариера, е Дракулът от 1958 година Самият филм коства към 82 000 паунда, само че носи облага от 26 милиона паунда. За това присъединяване артистът ще получи сумата от 750 паунда.

Не е доста, само че и това е положително начало. Онези, които са имали достойнството да рaботят с него, признават, че е мъчно да станат другари. Кристофър е пернат, само че постоянно е експерт, който знае ролята си и постоянно има утвърждението на сценаристи и режисьори. Тук идва и първата огромна неточност, Лий ще се откаже от вампирското родословие и то в ера, когато киното стартира да преследва всевъзможни характерни парадокси. Обратно на пазара, стартира да търси всяка последваща роля, която може да получи. Не съумява да откри работа в родината си, само че във Франция, Испания, Италия и Германия е желан.

Понеже знае езиците и може да приказва без акцент, сътрудниците не би трябвало да трансформират гласа му. Той е първият артист, който ще изиграе ролята на Шерлок Холмс и по-късно на брата на известния детектив – Майкрофт. Получава функции на нацистки офицер, западен стрелец и даже корсар, с които да обогати портфолиото с благоприятни условия. Приятели и сътрудници ще го поучават да не дава доста изявленията, само че славата е сладка, до момента в който някой не реши да върне лентата и да подсети за Дракула и опитите му да открие ново предопределение зад камерата. Едва след ролята му в „ The Man With the Golden Gun “ от 1974 година, Лий ще напусне Англия и ще се насочи в Холивуд. Отново е посърнал от обещанията за кариера и бързо развиване.

От една страна би трябвало да се опита да превъзмогне неуспехът на кино лентата „ Airport 77 “. През 70-те години ще има зад тила си повече от 40 работи. Ще бъде рицар, вълшебник, палач и всякакво друго зло, което киното потърси. Стивън Спилбърг вижда гения му и взема решение да даде роля на капитан на подводница във кино лентата „ 1941 “. Лий обожава обществени изтезания и тъкмо затова ще има опцията да прегледа електрически стол в Съединени американски щати, ще потърси изпълнителят на последната смъртна присъда в Англия, с цел да поговори за неговата кариера.

Посещава постоянно музея на Скотланд Ярд, само че постоянно когато има работа в Европа, продължава да приема най-различни завършения. Озовава се в студия във Франция, Италия, Испания, Германия, Балканите и даже Русия. Участва във филми в Пакистан и Нова Зеландия.

С началото на новото хилядолетие ще открием, че един остарял обожател на фантастиката ще потърси неговите услуги. Въпросният се споделя Джордж Лукас и след много очакване, почитателите на Star Wars ще имат един идеален изверг, който няма да доближи равнището на Вейдър, само че пък ще ни покаже класа и умения, които мъчно могат да се виждат измежду новото потомство. Лий старее като виното и едвам на 80 години ще стартира да натрупа своето благосъстояние, приходите са от 6 числа.

В една от всички биографии ще показа, че е удивен от ролята на Джинхан. Участниците във кино лентата освен виждат гения, само че признават, че има и доста сериозна образна аналогия. По време на фотосите ще бъде под непрекъсната защита. Пресата е нападателна, а и не всички са съгласни със основаването на сходен филм. Пакистан ще се пречупи от рецензиите и ще изтегли финансирането си към края на плана. Филмът излиза на бял свят и самият артист е удовлетворен от достижението, само че не всеки е склонен с изпълнената роля. Необходимо е време за публиката, с цел да може да оцени какво тъкмо има, само че това е изцяло естествен факт за киното.

У дома Тим Бъртън ще даде няколко дребни функции. През 2011 година артистът ще получи премия за изцяло творчество. Във Франция е нараснал в пълководец на изкуството и писателите, получава сходна премия от Берлин. През 2009 година получава и рицарска купа. Сред други триумфи ще открием, че е в книгата с върхове на Гинес за най-вече появи във кино надписи – цели 244 на брой. За 93 години ще успее да бъде част от международната история, като ще се срещне с убийците на Распутин, с цел да може по-късно да изиграе същата роля. На 17-годишна възраст ще види и последният екзекутиран с гилотина във Франция.

През 50-те години се сгодява за Хенриета декор Росен, дъщерята на граф Фритц декор Росен. Графът в никакъв случай не харесвал Лий и отказал да даде ръката на щерка си. По това време има единствено един човек, който може да прескочи бащата и това е кралят на Швеция. Лий отива при него и получава благословията. Освен кино, при него ще открием и творчество в метъл музиката. Неговият първи албум излиза през 2010 година и е разумно да се досетим, че по това време е на 88 години. „ Charlemagne: By the Sword and the Cross “ печели премия „ Spirit of Metal “ през същата година.

През 2012 година Лий прави и коледен метъл албум – подобаващ за всички, които са се изморили от Марая Кели и други познати създатели. За 93 години този човек съумява да стане първенец по фехтовка, пее в опера, приказва шест езика и съумява да реализира безусловно съвършенство като голф състезател. Какво е най-важното, което сър Кристофър Лий оставя на света като обръщение? Никога не се отхвърляйте и постоянно преследвайте задачите си, даже и на 88 години може да спечелите метал премия за нов албум.

В такива моменти остава да бъдем признателни, че Кристофър Лий в никакъв случай не погледна пътя на посланик, а се насочи в една напълно друга посока.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР