Някогашната защитна крепост на Видин – Калето, и Синагогата в

...
Някогашната защитна крепост на Видин – Калето, и Синагогата в
Коментари Харесай

Синагогата и Калето във Видин ще станат част от нов туристически маршрут по Дунав

Някогашната защитна цитадела на Видин – Калето, и Синагогата в града ще бъдат включени в пътуваща фотоизложба, която цели да разпространява малко познати културно-исторически обекти по поречието на Дунав.

В експозицията ще бъдат включени и архитектурни забележителности от Австрия, Германия, Румъния, Сърбия, Унгария и Словения, с които страната ни е сътрудник в плана „ Дунавска културна платформа – изобретателни места на 21 век ".

Той се извършва по Транснационална стратегия „ Дунав " 2014-2020 година и е подсилен от Дунавската тактика, на която България е ротационен ръководител. Общият бюджет на плана е близо 3,3 млн. лева

Синагогата във Видин не се употребява като молитвен дом от 1950 година и сега е в неприятно положение. 3D-проектът ще пресъздаде храма в неговия искра.

Калето е тогавашната градската цитадела за отбрана на Видин, оповестена за архитектурен и строителен монумент с национално значение. Според историческите сведения крепостта в никакъв случай не е била превземана при военни дейности. За необятната аудитория ще бъдат показани разнообразни елементи от оборудването, което се е простирало на повърхност от 7 кв. км.

Идеята е обектите да станат част от нов туристически маршрут по поречието на реката. Очаква се той да бъде изключително атрактивен за туристи от далечни дестинации като Китай, Япония, Америка и Австралия, за които е по-интересно и стопански целесъобразно да посетят района вместо единствено една от дунавските страни.

„ Дунавска културна платформа – изобретателни места на 21 век " е измежду деветте стратегически плана по Дунавската тактика като България е сътрудник в 8 от тях. Те са за над 40 млн. евро и целят да трансфорат района по поречието на река Дунав в привлекателен център за нововъведения, вложения и туризъм. Инвестициите са в региона на водния превоз, инфраструктурата, енергетиката, образованието и нововъведенията. Най-мащабната - „ FAIRway Дунав ", е за 24 млн. евро и цели възстановяване на корабоплаването и навигацията по р. Дунав и нейните плавателни притоци. Важни за възстановяване свързаността и стопанските системи на дунавските страни са и плановете „ Дунавски поток ", „ Дунавски пристанищни мрежи – Дафне ", „ Данте ".

С цел разпространение на българското поречие на река Дунав като атрактивно място за туристически визити, отдих и благоприятни условия за развиване, е и фотоконкурсът, разгласен от Министерство на регионалното развитие на тематика „ Една река – десетки божествен кътчета ". Той е директно обвързван с главния фокус на Българското председателство на Дунавската тактика – районният туризъм като генератор на стопански напредък и основен фактор за справяне секологичните, социално-икономическите и демографските провокации. Важна тематика в дневния ни ред е и културното завещание в политиките на Европейски Съюз като запас за стабилно развиване - в подтекста и на това, че 2018 е Европейска година за културно завещание.

В конкуренцията, за която има атрактивни награди, може да се включи всеки, запечатал красива панорама по поречието на реката или по нейното крайбрежие. Изискванията са фотосите да са направени през последната година и половина и да показват река Дунав. Големината им би трябвало да е сред 2 MB и 6 MB. Задължително е при изпращането да бъдат посочени име и адрес на създателя, телефон, възраст, както и изложение на мястото, където е направена фотографията. Министерство на регионалното развитие чака фотосите до 15 юни на гланц [email protected]

Най-красивите кътчета по река Дунав ще бъдат показани на специфична галерия, която министърът на районното развиване и благоустройството Николай Нанков ще открие на 29 юни в Русе във връзка Международния ден на река Дунав. България е ръководител на Дунавската тактика за период от една година – до октомври 2018 година Успешно бяха извършени две от събитията в календара, а на 25 май в София ще бъде идната взаимна работна среща на Националните координатори и Координатори на предпочитани области, която ще разисква оптималните благоприятни условия за сполучливо осъществяване на макрорегионалната тактика.

В рамките на председателството страната ни ще е хазаин на Седмия годишен конгрес на Дунавската тактика, който ще се организира на 18 и 19 октомври в София в съдействие с Европейската комисия. Сред формалните му посетители ще бъдат над 600 участници, измежду които трима еврокомисари, министри, представители на разнообразни институции от района, бизнеса и неправителствения бранш.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР