Някога тя беше най-ценната компания в света. Нейната мощ беше

...
Някога тя беше най-ценната компания в света. Нейната мощ беше
Коментари Харесай

Един от символите на американската индустрия се продава на безценица

Някога тя беше най-ценната компания в света. Нейната мощност беше в основата на съюзническата победа във Втората международна война. Днес тя е бледа сянка на предишното си великолепие, а разнообразни претенденти се готвят да я придобият на ниска цена.

Това е историята на възхода и падението на U.S. Steel.

Началото : Металургичният колос се появява през 1901 година като обединяване на водещите американски компании в сферата и като план е " рожба " на финансиста Дж.П.Морган (чието име по-късно ще носи огромна банка). Това е първата корпорация в света на стойност над 1 милиарда $ - двойно на целия американски бюджет от същата година.
 13 400 души са заети в металургията у нас. Какви са междинните заплати в бранша?
13 400 души са заети в металургията у нас. Какви са междинните заплати в бранша?

Браншът способства с 9,6 милиарда лв. за стопанската система на страната

Собственикът Андрю Карнеги пък става най-богатият човек в света.
 Снимка 630712
Източник:

Пикът : U.S. Steel създава стоманата за първите небостъргачи, а през войната компнията е основна за военните планове на Съединени американски щати. Тогава за нея 340 000 души.

Най-голямо е производството през 1953 година Тогава U.S. Steel задоволява потребностите на голяма част от световния пазар - съперниците в Германия и Япония са на процедура унищожени. Това води до 35,8 млн. тона създадена стомана.
 Страната, от която идва над половината от международното произвеждане на стомана
Страната, от която идва над половината от международното произвеждане на стомана

И кои са най-големите производители по страни

Залезът : Предимството на U.S. Steel се оказва и негово проклинание. Конкурентите, които се постанова да построяват заводите си от нулата, вършат това благодарение на най-новите технологии, които са доста по-ефективни и разрешават преупотреба на остаряло желязо.

На този декор, американският колос продължава да разчита на великански доменни пещи и пуска в употреба съвременна електродъгова пещ едвам през 2020 година
 Снимка 630711
Източник:

Проблемът е, че съперници се появяват непрестанно. След Германия и Япония идват и Китай, Индия и Южна Корея. Всички те съумяват да задминат освен U.S. Steel, само че и цялата стагнирала американска металургия.

През 1991 година компанията е извадена от показателя Dow Jones.

Настоящето : Днес U.S. Steel създава в Съединени американски щати не повече от 11,2 млн. тона стомана и има под 15 000 чиновници. Компанията колкото да влиза в международния Топ 30.

Според CNN дните ѝ като без значение сдружение са преброени. Сред претендентите са търгуваната на борсата Cleveland-Cliffs и частната Esmark, както и огромният задокеански състезател ArcelorMittal. Спряганата цена е не повече от 9 милиарда $.
 Стомана и пара: Какво съставлява първото
Стомана и пара: Какво съставлява първото " зелено " металургично дружество в Европа

H2 Green Steel строят своя цех с атомна технология в Северна Швеция

Какво следва : Профсъюзът на металурзите упорства за договорка с Cleveland-Cliffs, само че за момента не е реализирано съглашение сред двете страни.

Въпросът стана и политически. Републикански политици приканиха U.S. Steel да не приема задграничен покупател, тъй като производството е " от стратегическо национално значение ". В същото време, президентът Джо Байдън сложи на челно място в акцията си за преизбиране обещанията за възобновяване на американската промишленост.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР