Някога смятана за най-горещия стартъп в Силициевата долина, 23andMe изпадна

...
Някога смятана за най-горещия стартъп в Силициевата долина, 23andMe изпадна
Коментари Харесай

Компанията за ДНК тестове 23andMe може да отпадне от Nasdaq

Някога считана за най-горещия стартъп в Силициевата котловина, 23andMe изпадна в недружелюбност бързо и грубо.

Компанията за генетични проби, която единствено преди няколко години беше оценена на 6 милиарда $, в този момент е изправена пред вероятно отписване от Nasdaq и десетки групови искове.

Всичко това е част от продължаващите последствия от хакерската офанзива против нея през предходната година.

Оттогава тя призна, че не е съумяла да открие пробива в данните повече от пет месеца, което е дало опция на злосторниците да откраднат родословните данни на 6,9 милиона от 14-те милиона консуматори.

Генетичните данни не са били измежду откраднатата информация, макар че хакерите са получили достъп до имената на потребителите, информация за потекло, години на раждане и местоположение.

Хакерската офанзива е била ориентирана по-специално към консуматори с еврейско и китайско завещание от рода Ашкенази.

Това довежда до правната опасност, пред която е изправена компанията сега, показва Fast Company.

Правният екип на 23andMe се е срещнал с 20 юристи, които са подали групови искове против нея, с вярата да се реализира световно съглашение.

Понастоящем има над 30 групови искове, свързани с миналогодишното хакерско навлизане, и 23andMe е поискала от арбитър да ги сплоти в един общ развой.

" Това не е дело, което би трябвало да се взема решение в конкуренция за реализиране на най-ниска цена. Исковете са предопределени да бъдат средство за търсене на отговорност, а не да служат като избавителни лодки за фирмите, с цел да избягат от последствията от своите непозволени дейности ", съобщи юристът Джей Еделсън пред Reuters.

Инцидентът с хакерската офанзива на 2023 година породи няколко опасения по отношение на компанията.

Например една от онлайн изявленията, в която се предлагаха данни за продажба, се хвалеше, че разполага с голяма информация за евреите ашкенази.

Имайки поради възходящата антисемитска изразителност в интернет и действителните физически закани, тази обява провокира угриженост измежду членовете на 23andMe, написа Fast Company.

23andMe към момента не е изчерпала парите си, само че средствата са на изчерпване. Акциите, които в един миг доближиха 16 $, в този момент се търгуват за към 76 цента.

В резултат на това през ноември Nasdaq издаде уведомление за отписване на компанията от борсата, като й даде 180 дни да върне акциите си над 1 $.

И до момента в който 23andMe е набрала към 1,4 милиарда $ рисково финансиране преди случая, The Wall Street Journal оповестява, че компанията е изразходвала към 80% от тази сума.

Едно споразумяване на тези групови искове може доста да източи и останалите средства.

Гглавният изпълнителен шеф на 23andMe Ан Войчицки се пробва да обърне активността на компанията от снабдител на родови данни към здравната промишленост.

Новият ѝ фокус е създаване медикаменти и абонаментни отчети за богатство.

" Определено беше по-трудно, в сравнение с чакахме, само че не мисля, че към момента сме изпълнили това, което в действителност е визията ", споделя тя пред WSJ.

На този декор има някои евентуално обещаващи вести. Два от нейните претенденти за медикаменти за лекуване на рак са достигнали до ранни стадии на проби върху хора.

Въпреки това ще минат месеци, преди да бъдат подготвени резултатите.

WSJ показва, че компанията изгаря пари толкоз бързо, че може да се окаже без пари до идната година.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР