Някога отдавна, в едни времена, когато разказването на виц можеше

...
Някога отдавна, в едни времена, когато разказването на виц можеше
Коментари Харесай

Интернет на нещата: тези стени имат уши!

Някога от дълго време, в едни времена, когато разказването на анекдот можеше да вкара човек в пандиза или напряко в концлагер, имаше подобен израз: „ тук и стените имат уши “ (сиреч – внимавай какво говориш). Днес този израз може да оживее още веднъж, само че в напълно различен смисъл: новите технологии за „ интернет на нещата “ вървят в посока вграждането на „ уши “ в стените на постройките.

Без подозрение „ умните “ технологии за дома могат да са нещо доста потребно и прелестно. Така де – стигаш до вратата на дома си след работа и тя сама се отваря, лампите светват сами, тв приемникът пуска обичаното ти телевизионно шоу, а във фурната вечерята се допича, подготвена да бъде изядена след 15 минути…

Автоматизацията в постройките се преглежда като едно от най-полезните проявления на по този начин наречените умни технологии и „ интернет на нещата “. Учени от Case Western Reserve University (CWRU) имат вяра, че всичко това е елементарно постижимо, тъй като скоро и стените ще имат уши. Минг-Чун Хуанг и Сумяджит Мандал са провели редица опити със датчици, които следят придвижването и леките промени в околното електромагнитно поле.

Ушите на стените

„ Опитваме се да създадем постройка, която да може да „ слуша “ хората вътре “, споделя Хуанг, който управлява проучванията, свързани с човешката походка и следене на придвижванията. „ Използваме правила, близки до тези на работата на човешкото ухо, при които вибрациите се улавят и нашите логаритми ги дешифрират за установяване на характерните придвижвания. Затова го назоваваме „ интернет на ушите “.

Работата на учените се концентрира върху вибрациите и измененията в съществуващото електромагнитно поле, породени от наличието на хората. „ Всъщност на всички места към нас има непрекъснато електромагнитно поле при 60Hz и тъй като хората са частично проводими, те въздействат на това поле “, изяснява Мандал. „ Така посредством премерване на разстройствата в полето ние можем да определим нечие наличие, даже единствено дишането му, даже и да няма никакви трептения, свързани със тон “.

Енергийна успеваемост и сградни структури

Едно от очевидните приложения на тази технология е мониторингът на енергийното ползване в постройките, обвързван с това какъв брой хора има в обещано помещение, какъв брой в дадена постройка, къде са съсредоточени те в даден миг.

„ Първото преимущество ще бъде енергийната успеваемост на постройките, изключително в региона на осветлението и отоплението, защото системата се настройва съгласно това по какъв начин хората се движат в постройката. Така силата може да се разпределя по-ефективно “, споделя Хуан.

Друг аспект е самото взаимоотношение сред здания и хора. „ Доколкото ни е известно, това не е проучвано до момента, само че ние знаем, че хората основават динамичен товар върху постройките, изключително в по-старите здания “, сподели Хуанг. „ В съдействие с нашия сътрудник ЙеонгАе Хео от катедрата по строителство ние се опитваме да предвидим дали би имало градивни повреди върху постройката поради увеличеното тегло на база броя на хората на етажа и това по какъв начин са разпределени върху етажа “.

Сигурност, сигурност, избавяне

Технологията обаче може да има и редица други приложения – да вземем за пример в областта на защитата и сигурността.

Интелигентните устройства за следене постоянно провокират паники по отношение на неприкосновеността на персоналните данни. Предложеното решение обаче употребява датчици, скрити в стените и подовете, вместо камери, а устройството „ слуша “, вместо да „ гледа “, което го прави евентуално по-малко нападателно, само че в това време по-лесно за прикриване.

Друга специфичност е, че – спрямо камерите – тук е по-трудно да се разпознават съответните лица. От друга страна обаче системата ни могла да се „ образова “ и „ тренира “ да разпознава избрани хора по дишането им. Това може да има приложение за различаване на евентуални крадци.

Не на последно място технологията може да бъде потребна и при избавителните дейности в обстановки на бедствия от вида на трусове и други разрушителни събития. Сензорите могат да наблюдават човешкото наличие в разрушената постройка за бързото им намиране. Същата технология може да помогне за премерване на структурния интегритет на постройката и нейната сигурност./technews.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР