Някога амбицията на Сухейл Доши е да спечели 90 000

...
Някога амбицията на Сухейл Доши е да спечели 90 000
Коментари Харесай

Младежът, който опроверга Стив Джобс и стана милионер

Някога упоритостта на Сухейл Доши е да завоюва 90 000 $ като инженер в Intel. Израстнал в Аризона, това му се коства като най-голямото достижение. Но към този момент не е по този начин.

Доши е изпълнителен шеф и съосновател на Mixpanel - бързорастящ стартъп в бизнеса за откриване на всякаква информация, обвързвана с държанието на потребителите. Компанията от Сан Франциско дава принадлежности за разбор за мобилни и уеб приложения, работейки зад кулисите, с цел да помогне на клиентите си да наблюдават какво вършат потребителите, употребявайки техните софтуерни артикули.

Услугата улавя допустимо най-подробни данни. Например Mixpanel може да запише какъв брой консуматори се записват за дадена функционалност и по-късно да качи фотография. Клиентите включват BMW, OpenTable и Intuit.

Доши основава бизнеса през 2009 година, когато е на 20 години, а няколко месеца по-късно се причислява другият съосновател Тим Трефрен. (Сега Доши е на 29 години, а Трефрен е на 30.) " Бяхме толкоз наивни, когато стартирахме компанията ", спомня си Доши.

Tогава американската стопанска система е в рецесия, само че той и Трефрен знаят, че се занимават с нещо забавно и перспективно. И са прави - разбирането на държанието на потребителите сега е решаващо за триумфа на всяка съвременна компания. Mixpanel бързо доближава 40 млн. $ доходи, без " да има доста безапелационни продажби ", съгласно Доши. Очакванията на създателите й са доказани.

Какво желаят потребителите?

Доши взема решение да сътвори нещо свое, до момента в който стажува във към този момент несъществуващата компания Slide, ръководена от съоснователя на PayPal Макс Левчин. Младежът открива изгодата от инструментите за разбор на Slide и вижда, че сходни компании като Zynga построяват свои лични версии.

Той съзира опцията за бизнес в това да предлага програмен продукт за разбор, който би оказал помощ на клиентите да проектират артикули, основани на държанието на потребителите, а не на интуиции.

В началото на новия век " методът, по който хората правеха продуктите, зависеше напълно от чувството, интуицията, инстинктът ". Идолизирането на Стив Джобс значително беше нещо като " знам по-добре от моите консуматори ", спомня си Доши.

За него по-добрият метод е методът, учреден на данни. Mixpanel оказва помощ да се оформи " концепцията, че можете да анализирате и количествено да знаете, че ще съумеете ", отбелязва предприемачът.

От 2009 година насам данните преобразяват метода, по който се създават програмните артикули. " Това в действителност промени доста Силициевата котловина ", счита той.

Труден старт в перспективна промишленост

Mixpanel, несъмнено, не е единственият състезател в тази област. Достъпният за всеки Гугъл Analytics също предлага сходни данни, както и Kissmetrics и всеки снабдител на маркетингови облачни услуги.

Всички се пробват да се нареждат удобно, защото промишлеността продължава да пораства. Изследователската компания IDC прави оценка, че разноските за огромни бази данни и разбори ще доближат 200 милиарда $ в международен мащаб до 2020 година

Успехът е завоюван мъчно. Първоначално компанията e част от супер сполучливия стартъп акселератор Y Combinator, само че той към момента не е сигурната гаранция за финансиране, която е сега. " Половината от партидата ни в Y Combinator умря още през онази година, съвсем незабавно ", спомня си Доши.

Набирането на рисков капитал по време на рецесията също не е по никакъв начин елементарно. Първоначалното приемане на Mixpanel от вложителите е отхвърлено от 11 от тях, а други двамата обявиха, че е нужен нов изпълнителен шеф. Тогава Доши и Трефрен още даже не са решили кой от тях ще заеме тази позиция. В последна сметка Доши поема поста, смятайки, че естественото разделяне на отговорностите произлиза от персоналните им мощни страни.

Двамата са щастливи, че Левчин също поддържа компанията, включвайки се като вложител. Доши и Трефрен се хвърлят в дълбокото, оборудвани с всичко належащо - от стартирането на артикул на пазара до размишления по какъв начин да ръководят хора.

Тъй като нито един от двамата няма забележителен опит в професионалните работни места, те би трябвало да усвоят водачеството и фирмената конструкция в придвижване. " Първите 2-3 години бяха по едно и също време славни и извънредно предизвикателни ", спомня си Доши.

Лидер на бързорастяща компания

Mixpanel към момента пораства бързо. В момента в компанията работят повече от 300 души, като броят им нараства с 38% през 2017 година И финансирането става по-лесно: досега Mixpanel е набрала 77 млн. $ от вложители, измежду които са огромни имена като Andreessen Horowitz и Sequoia Capital.

" Непрекъснато би трябвало мислите по какъв начин да се развивате. Най-трудното нещо за всеки изпълнителен шеф, изключително за създател, е способността да се довери на своя екип; да упълномощава и да делегира, а не да се пробва да управлява всяка дейност; да не се интересувате от всяка дребна детайлност ", изяснява Доши.

Той е наясно, че една 10-годишна компания е нещо изцяло друго от двама души, които се пробват да основат напълно ново дружество. Това е напълно друг набор от провокации от тези, които си е представял, до момента в който е бил елементарна частица в човешката машина на Intel.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР