Някъде в Далечния Запад на Китай. Там, където живописните пейзажи

...
Някъде в Далечния Запад на Китай. Там, където живописните пейзажи
Коментари Харесай

Зелена светлина - къде са създадени първите ски

Някъде в Далечния Запад на Китай. Там, където живописните пейзажи на Алтай се преплитат един в друг; където хората живеят съгласно законите на природата, а времето като че ли преднамерено изостава и не желае да проработи с ритъма на XXi век. Това е мястото, където съгласно локалните хора и съгласно изказванията на археолози са основани първите ски. Дървени плоскости, обгърнати в конска четина. Доказват го скални рисунки, датиращи от интервал преди 10 000 - 30 000 години.

Според всички доказателства, които съществуват, това са най-ранните ски, употребявани в света. Твърдението, че индивидът за първи път е употребявал ски в Алтай, не се базира единствено на скални рисунки, има разнообразни доказателства - лингвистични, антропологични, национални песни и още доста образци.
Едва ли историческите обстоятелства щяха да провокират голям интерес, в случай че не беше фактът, че едно малко село в Алтай е съумяло да запази вековната традиция. Местните майстори там споделят, че конската четина прави ските доста по-стабилни и не разрешава при нанагорнище на скатове, те да се пързалят надолу.
Много по-добри са от актуалните, тъй като можеш да стигнеш на всички места, можеш да се изкачваш и да слизаш от хълмове.
По това време на годината в този регион температурите падат под -30°. Но локалните хора знаят по какъв начин да се оправят с провокациите на студа. Най-близкият град е на 5 часа път с кола, само че през зимата единственият метод да се стигне до него е със ски.
Не, не се изтощавам. Карам ски непрекъснато, всеки ден. Със ските вървя и в планината.
Страст, която се предава от потомство на потомство и която локалните хора нямат никакво желание да загърбват.
Тук не можем без ски. Знаете ли, в предишното, в случай че не са били ските, хората нямало по какъв начин да ловуват.
За да оцелеят в суровите условия на Алтай, хората там знаят, че би трябвало да съблюдават законите на природата и би трябвало да следват особения темп, налаган от тях. Такова е всекидневието им. Но пък те са горди, че са съумели да запазят вековни обичаи и че пазят спомените на планината.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР