НВО по БЕЛ остава на 10 юни, но с променен

...
НВО по БЕЛ остава на 10 юни, но с променен
Коментари Харесай

Важно за матурите и външното оценяване: Ще има ли промени заради предстоящите избори 2 в 1

НВО по БЕЛ остава на 10 юни, само че с изменен час

Неявилите се по уважителни аргументи на НВО ще могат да го създадат на друга дата

Изпитите на седмокласниците ще са 75, а не 60 минути
Дванайсетокласниците ще могат наново да се явят на матура за повишение на резултата

В над 750 учебни заведения в страната ще се организира държавният зрелостен изпит по български език и литература . Това стана ясно по време на заседание на служебния министър на образованието и науката Галин Цоков с началниците на районните ръководства на образованието в страната.

До момента заявки за присъединяване в първата наложителна матура са подали над 51 000 зрелостници. В към 420 учебни заведения ще се организира вторият наложителен ДЗИ по профилиращ предмет, а в близо 220 учебни заведения – държавен зрелостен изпит по избор, стана ясно по време на съвещанието.

„ Една от непосредствените задания пред системата е да организираме и проведем добре идните изпити и да мотивираме учениците да покажат по-високи резултати “, сподели министърът. По думите му е значима координацията и по тази причина още в първите дни на служебния кабинет инициира съвещанието.

Какви ще са измененията в НВО по БЕЛ

“Веднага след издаването на указа за идните национални и европейски избори направихме организация, тъй че да запазим датата на националното външно оценяване по български език и литература в 10. клас “, добави проф. Цоков и изясни, че НВО по български език и литература в 10. клас остава на 10 юни .

Предвижда се обаче то да се организира в по-късен начален час – в 11.00 часа вместо в в началото плануваното начало от 8:00 часа, с цел да могат учебните заведения с изборни секции умерено да провеждат провеждането му.
За първи път учениците, които не могат да се явяват на национално външно оценяване заради здравословен проблем, наложил болничен престой, слагане под карантина или изолираност, както и заради смъртен случай в фамилията ще имат опция да се явят на съответния изпит на спомагателна дата . Конкретната дата за него ще се дефинира на база данните от подадените заявки. „ Това е дълго чакана смяна в просветителната ни система и би трябвало да разясним оптимално добре на децата по какъв начин и в какви случаи могат да се възползват от нея “, акцентира Галин Цоков.

Друг нов миг е, че на седмокласниците ще се даде повече време за работа по първата част от изпитите – по този начин те ще разполагат със 75 мин. вместо обичайните 60 мин., с цел да могат да работят умерено и да покажат знанията си. В т еста по математика ще има две задания повече с избираем отговор за сметка на две задания по-малко с къс свободен отговор. За 10. клас пък изпитът по БЕЛ ще включва две задания по-малко, с цел да имат повече време за мислене.

За десетокласниците изпитът ще е по-практически насочен, с цел да се измерят умения.

На идната сесия ДЗИ за първи път ще има опция за наново явяване на матура за повишение на резултата . Възможността бе дадена с промени в Закона за учебното и предучилищното обучение, като оценката от този изпит ще може да се употребява единствено при кандидатстване във висше учебно заведение. Желаещите да го създадат ще би трябвало да подадат документално заявление в просветителната институция в период сред 24 и 26 април.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР