Нурсултан. Огромното си желание да изучават български език, за да

...
Нурсултан. Огромното си желание да изучават български език, за да
Коментари Харесай

Българите в Казахстан към вицепрезидента Илияна Йотова: Искаме децата ни да изучават български език

Нурсултан. Огромното си предпочитание да учат български език, с цел да запазят връзката си с прародината, обявиха пред вицепрезидента Илияна Йотова представители на българската общественост в Казахстан. Това оповестиха от прессекретариата на президента .
Срещите в Павлодар и Нурсултан минаха при огромен интерес. В Павлодар даже участваха ръководителите на всички показани в града общности. В столицата Нурсултан бяха представители на български сдружения от града и цялата област, както и Лариса Ташматова, която дойде особено от Киргизстан, където към този момент една година сполучливо работят по стратегия „ Роден край “ на Министерство на образованието и науката на Република България.
В Павлодарска област, където е най-многобройната българска общественост, вицепрезидентът беше по покана на българското етнокултурно обединяване „ Славяне “. Българското сдружение в Нурсултан „ Злата “ пък се управлява от Олга Андриевска – щерка на починалия Олег Димов, зам.-председател на Асамблеята на народа на Казахстан и народен представител в Народното събрание.
Българската диаспора в Казахстан е с над 100-годишна история и все още наброява 4500 души. „ Българите са били повече от 10 хиляди, само че диаспората ни в Казахстан се топи и изпитва съществени усложнения да поддържа жив родния български език “, посочи Илияна Йотова.
Българите са със статут на национално прието малцинство и се радват на висок авторитет в казахстанското общество, както стана ясно и на извършените по-рано диалози на вицепрезидента с президента на Казахстан, управлението на Асамблеята на народа, регионалния шеф и кмета на Павлодар.
С апел за възобновяване на българската паралелка в Училището за национално възобновление „ Канат Даржуман “ в Павлодар се обърнаха към вицепрезидента Йотова от българската общественост. През 2002 година в учебното заведение е открита българска паралелка, която от известно време няма преподавател макар интереса на деца и родители. „ Очакваме напълно скоро в Павлодар да дойде учител от България ”, увери Илияна Йотова.
На диалозите, на които участва и ректорът на Педагогическия университет в Павлодар, стана ясно, че през идната академична година в университета ще се открие и лекторат по български език. „ Откриването на лекторат по български език е част от ограниченията за превъзмогване на хроничната липса на педагози-българисти за съботно-неделни учебни заведения и за паралелките в учебните заведения за национално възобновление “, акцентира Илияна Йотова.
Ректорът на Педагогическия университет ще предложи на университетския съвет през идната образователна година да се разкрие и компетентност „ Българска лингвистика “. Подробностите бяха разисквани с делегацията, водена от вицепрезидента, в която са и Наталия Михалевска – шеф на Дирекция „ Образование на българите зад граница и учебна мрежа “ в Министерство на образованието и науката, и изпълняващият длъжността ръководител на Държавната организация за българите в чужбина Димитър Владимиров.
Въпросите към вицепрезидента бяха многочислени и от дълго време чаканите срещи продължиха с часове. Нашите сънародници се интересуват от метода, по който децата от български генезис в Казахстан могат да се образоват в българските университети. „ Благодарение на вицепрезидента и положените старания от нейна страна от идната година ще има опция за интензивно проучване на български език в нашите университети, с цел да могат студентите, които идват в България, в това число и от Казахстан, да нямат проблем с усвояването на познания заради езиковата преграда ”, изясни Наталия Михалевска.
Вицепрезидентът срещна сънародниците ни с плановете на президентската институция за интернет платформа, която да ги свързва с българската страна и посред им. „ С президента Румен Радев имаме упоритостта да организираме среща през идната година с представители на всички наши общности зад граница. Искаме да ви чуем, да обменим отзиви, да решим дружно съответни проблеми, в това число и във връзка с законодателството в нашата страна, обвързвано с политиките за работа с общностите на открито ”, уточни Илияна Йотова.
Вицепрезидентът благодари на сънародниците ни за силата, с която съхраняват българската просвета и обичаи. „ През вас е пътят за по-интензивно развиване на двустранните връзки сред България и Казахстан “, посочи Илияна Йотова.
Вицепрезидентът подари на българската общественост дървена кукла с българска национална носия, голям брой предмети от бита и картина на българското Черноморие, нарисувана от Рошан от Центъра за настаняване от фамилен вид в град Каспичан. Картината бе предоставена от Обществен фонд „ Детство “ особено за сънародниците ни в Казахстан. Сред подаръците от Илияна Йотова бе и шал, направен от българката Мария от Одрин по техниката Ебру или така наречен изкуство върху вода.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР