Нургюл Салимова зае престижното четвърто място на Световното първенство по

...
Нургюл Салимова зае престижното четвърто място на Световното първенство по
Коментари Харесай

Нургюл Салимова е четвърта в света на ускорен шахмат

Нургюл Салимова зае влиятелното четвърто място на Световното състезание по интензивен шахмат в Самарканд, Узбекистан. Това е най-хубавото класиране от петимата ни участници в конкуренцията.

20-годишната българка събра 8 точки от 11 вероятни (11 кръга), като завоюва седем партии, а в по две приключи наедно и загуби. Тя остана единствено на половин точка от първите три, които приключиха с по 8,5 т.

Шампионката ще бъде излъчена в допълнителни партии между Анастасия Боднарюк (Русия) и Хумпи Конеру (Индия), а бронзът е за китайката Лей Тинцзе.

Във финалните три кръга през днешния ден Салимова записа реми с рускинята Александра Горячкина, от която загуби на финала на Световната купа по-рано тази година в Баку.

И се наложи над две китайки - Миаои Лу и Чжай Мо в последните си две партии на шампионата. Тя ще получи 15 хиляди $ от наградния фонд.

Антоанета Стефанова приключи на 29-о място с 6,5 т. Тя загуби от Миаои Лу и Дженифър Ю (САЩ), а за край се оправи с Умида Омонова (Узбекистан).

Гергана Пейчева остана 46-а с 6 т., а Надя Тончева е със същия актив и 52-о място в крайното класиране. Пир дамите участваха 117 състезателки.

Пейчева надделя Гюлрукбегим Тохирджонова (САЩ) и Бела Хотенашвили (Грузия), а загуби от Динара Вагнер (Германия). 

Тончева, която на 18 година е най-младата ни представителка на шампионата, отстъпи пред някогашната международна шампионка Александра Костенюк. След това се наложи над  Софио Гветадзе (Грузия) и Варвара Полякова (Русия).

Единственият ни представител при мъжете (202-ма шахматисти) Иван Чепаринов още не е приключил присъединяване си. Той няма шансове за призово класиране. 

В идващите два дни е Световното на блиц.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР