Нургюл Салимова постигна първа победа на Турнира на претендентките за

...
Нургюл Салимова постигна първа победа на Турнира на претендентките за
Коментари Харесай

Нургюл взе първа победа в Турнира на претендентките

Нургюл Салимова реализира първа победа на Турнира на претендентките за международната купа по шахмат в Торонто. В четвърия кръг на конкуренцията българката завоюва с белите фигури против индийката Хумпи Конеру. По този метод 20-годишната събра актив от 2 точки след една победа, две ремита и една загуба. Така тя се изкачи на трето място в класирането. 37-годишната Конеру записа първо попражение и остава с 1,5 точки.

За българката триумфът е доста влиятелен, защото Конеру стана гросмайстор още на 15 години. Освен това индийката е втората жена, минала границата от 2600 ЕЛО след унгарката Юдит Полгар. Тя е и международна шампионка в ускорения шахмат за 2019 година.

В дебюта Салимова и Конеру разиграха Каталонско начало, като индийка опита да бъде оптимално нападателна. Нургюл обаче парира елементарно опитите за офанзива на Конеру. До 20-ия ход партията вървеше доста постепенно, което принуди шахматистките да изиграят идващите 20 хода с по по-малко от пет минути за мислене. Неочаквано по-неопитната Салимова игра доста по-добре, а Конеру правеше неточности.

На 40-ия ход българката имаше изрично по-добра позиция, която трансформира в победа на 62-рия ход.

Днес е първият почивен ден за шахматистките. Във вторник Салимова ще играе с черните фигури против китайката Тан Чжони. 32-годишната Чжони е 16-ата международна шампионка в историята на женския шах, като държеше купата сред 2017 и 2018 година. Тя води и в класирането с 3 точки, следвана от рускинята Александра Горячкина с 2,5.

Победителката в шампионата ще завоюва правото да играе в мач за международната купа против актуалната шампионка Цзю Вънцзюн от Китай.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР