Нулеви закъснения при прелитанията на самолетите в българското небе отчита

...
Нулеви закъснения при прелитанията на самолетите в българското небе отчита
Коментари Харесай

В Европа - пик на закъсненията на самолети, у нас - нула

Нулеви закъснения при прелитанията на самолетите в българското небе регистрира Държавното дружество “Ръководство въздушно придвижване ”, при пик на опашките в европейското небе през 2018 година Четири пъти над плануваните закъснения са регистрирани във въздушното пространство на Европейски Съюз. Това сподели за “24 часа ” генералният шеф на предприятието Георги Пеев.

България е една от дребното страни в Европа и

единствена в

района,

която не е позволила тапи в небето, в случай че над нея са прелетели близо 900 000 самолета, което е нарастване на трафика с 12%.

Така страната ни е безспорен водач в Източна Европа в ръководството на въздушното пространство, а в Европа е в топ 10 по равнища на обслужения трафик. Пред нея са единствено Англия, Германия, Франция, Италия, Турция и Швейцария.

Защо е по този начин?

Кризите към нас и анексирането на Крим затвориха сектори от въздушното пространство над Черно море и от няколко години самолетните компании насочиха самолетите си през българското въздушно пространство над морето.

Другата причина е, че авиацията става общодостъпна, хората употребяват самолети на налични цени, навлизат нискотарифни превозвачи. Развитието на бизнеса в Близкия изток и Азия, възобновяване туризма в Турция - всичко това усилва трафика. “Ръстът е по-голям от предвиждания от нас 5-7% ”, споделя Пеев.

Очаква се с отварянето на новото летище в Истанбул и постигането на цялостния му потенциал трафикът в небето ни да пораства още. Анализите на РВД демонстрират, че след привършване на рецесията в Сирия, която в този момент изтласка самолетите на изток, въздушното пространство над тази страна ще се отвори и тогава

България ще

поеме още

по-сериозна част

от трафика,

приближаващ от Близкия изток и Азия.

Какво е направило българското дружество, та макар растящия трафик да няма тапи в небето?

От години се образоват и назначават нови ръководители на полети, отварят се нови браншове във въздушното пространство. Прави се подобен дизайн на въздушното пространство, че да бъде повишен потенциалът му. Въвеждат се нови механически решения и функционалности в системата за ръководство.

Какво се случва

в Европа?

Лидери в генериране на закъсненията са Германия и Франция. Организирането на въздушното пространство демонстрира неефективност и несвоевременност, не доближава потенциал, споделят анализатори.

Ситуацията все още е такава, че всеки полет е арестуван приблизително сред 7 и 10 мин. Това се дължи на недобро обмисляне и на неприятни метеорологични условия, само че също по този начин и на липса на нужния брой ръководители на полети, както и на стачките на ръководители на полетите, които най-редовно се вършат във Франция и в Италия. В Румъния също са стачкували и по време на такива обстановки контролът над въздушното пространство се поема от България.

Евроконтрол - организацията, която координира, развива и възнамерява европейската тактика за ръководство на въздушното придвижване, е давала по време на няколко форума българското РВД като

доста добър

образец

за ръководство на въздушното пространство и на човешките запаси.

“Евроконтрол ни споделя - отлично на България, вие сте отличници, при подобен растеж на трафика успяхте да се справите без никакви закъснения ”, споделя генералният шеф.

На два пъти европейската организация е поискала

България да

помогне за

закъсненията

в Европа

Това значи, че е трябвало да се съгласи да измести трафика. Сега самолетите, като излязат от въздушното пространство над Черно море или от това на Турция, летят диагонално в небето ни, минават през южната част на Румъния и през Унгария към Германия.

“Те споделят - тъй като немските браншове са доста натоварени, дайте още от България и Турция да преместим трафика. Това значи той да мине в източния ъгъл на въздушното ни пространство, да продължи през цяла Румъния, по-късно към Полша, с цел да заобиколи Германия ”, изясни Пеев.

Авиоекспертите разясняват, че това ще усили пътя на самолетите, само че тезата на европейските авионачалници била, че даже да летят по-дълго, най-малко няма да чакат при Германия.

Само че това ще дебалансира потока от трафик над България и ще натовари в допълнение българските ръководители на полети. И също така би коствало на България загуба от 10 млн. лева на година, защото се съкратява въздушният път през наша територия в интерес на Румъния.

“Тези, които генерират най-големите закъснения и трябваше да вземат най-сериозни ограничения, не ги взеха, в този момент

Евроконтрол

споделя:

Браво на вас,

вие направихте чудеса, но молим ви, в този момент дайте отсам да стартираме да пренареждаме трафика, тъй че да помогнем на тези, които нищо не направиха и които не престават да генерират закъснения, да ги разтоварим. Ние казахме - кооперативни сме, ще проучваме предлагането. И го направихме, само че то не е задоволително за нас, защото изрично не реализира стремежи резултат ”, споделя генералният шеф на РВД.

Според него в околните години ще се избистри бъдещето на ръководството на въздушното пространство на Европа, а оттова и на българското РВД за интервала до 2035 година Предстоят конгреси в Европа, на които българското дружество ще покаже разбори, причини и оферти.

Така че след разногласията по пакета за подвижност за камионите се задават

диспути и за

въздушните

пътища

Според Еврокомисията най-големият проблем е по този начин наречената фрагментация на въздушното пространство. Всяка страна си е взела въздушното пространство и то не се ръководи дейно. Тя споделя, че то би трябвало да бъде по този начин ръководено, че да не зависи от националните граници. Затова е упълномощила на Евроконтрол и на няколко други институции да създадат изследване за бъдеща архитектура на европейското въздушно пространство. На база на него новата Европейска комисия ще предложи нови законодателни ограничения, които да дефинират посоката на развиване до 2035 година И България с лидерската си позиция има намерение да се чуе думата ѝ.

Европейска комисия желае да вкара огромни и мощни компютри, които да обработват данните още на равнище полетни проекти, преди самолетът да е изхвърчал. И по този начин да менажират траекториите, че те да бъдат безконфликтни и безвредни.

Така техниката ще обезпечи опция през въздушното пространство да минат повече самолети. Идеята е компютрите да редят самолетите, а ръководителите на полетите да следят системите и да се намесват единствено при потребност.

Първите данни от изследването на архитектурата на въздушното пространство на Европа ще излязат през 2019 година На тяхна база новата Еврокомисия ще стартира законодателни начинания и писане на нови регламенти.

Прехвърлянето на полетите от летище “Ататюрк ” на новия истанбулски аеропорт ще стане в границите на 24 часа. Първоначално българското РВД не чака повишен трафик, тъй като при старта на мегалетището ще работят две писти. Когато доближи цялостния си потенциал от 6 писти, се чака

нарастване на

трафика с 30%

Българските ръководители на полети ще имат роля за действието на новото летище, защото те ще подреждат реда за кацане на самолетите още от България.

В оперативната зала на РВД са конфигурирани 3 станции на турската система, която подрежда кацащите самолети. Българските ръководители на полети са подготвени да работят на тях. Заедно с турските им сътрудници са правени паралелни симулации на въздушното пространство и на процедурите по какъв начин ще се предават самолетите, на какви полетни равнища, с каква скорост.

2018-а: 18 милиона минути закъснения

През 2018 година в Европа са генерирани над 18 млн. минути забавяне.

Те се получават, когато в съответни точки или размери във въздушното пространство би трябвало да летят повече самолети от оптималния брой, който подсигурява безвредни траектории на всеки от тях.

Правилата изискват част от самолетите да излетят със забавяне, с цел да се избегне скупчването им в проблематичните сектори.

В българското въздушно пространство през 2018 година закъснения заради неприятна организация на въздушното пространство, липса на ръководители на полети или стачки не са регистрирани.

В същото време българското въздушно пространство е много наситено с полети. През 2017 година са били обслужени над 800 хиляди полета. За интервала до септември 2018 година растежът на обслужените полети по отношение на същия интервал на 2017 година е 12,4%.

При огромните страни в Западна Европа съотношението сред мащаба на въздушното пространство и броя полети е сходен. Но там генерираните закъснения са големи. Например единствено контролният център в Карлсруе е генерирал към 12 млн. минути закъснения.

През 2019 година се чака сходна обстановка с потенциала и закъсненията, както през 2018 година У нас всички дейности за образуване и обосноваване на ръководителите на полети, софтуерно застраховане и ясна оперативни тактика са ориентирани към обслужване на всички полети, като проектите регистрират и резултатите от новото летище в Истанбул.

890 000 обслужени полета през 2018 година

През 2018 година се чака да бъдат обслужени към 890 000 полета, което съставлява нарастване от 12% по отношение на 2017 година Прелитащите полети в обслужваното въздушно пространство се чака да бъдат към 770 000 за годината, като темпът на повишаване при тях е подобен на този на общия трафик.

За пръв път в историята на РВД през юли и август 2018 година са обслужени повече от 100 хиляди полета, като през най-натоварения ден от годината - 18 август 2018 година, са обслужени 3458 полета. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР