Нулевата ставка на ДДС за книгите и учебниците фигурира в

...
Нулевата ставка на ДДС за книгите и учебниците фигурира в
Коментари Харесай

„БСП за България“ ще подкрепи намаляването на данъка върху грамотността

„ Нулевата ставка на Данък добавена стойност за книгите и учебниците попада в предизборната стратегия на „ Българска социалистическа партия за България “. #КаузаГРАМОТНОСТ ще бъде част от главните ни тематики за диалог с останалите политически обединения. Колкото и егоистично да звучи като мотив, за нас като политическа групировка е доста значимо българите да са грамотни, тъй като ние разчитаме на грамотни хора - да оценят разликата сред това, което ние предлагаме като политики, да създадат осведомен избор, да четат и да схващат това, което ние предлагаме. “ Това съобщи ръководителят на Комисията по културата и медиите и зам.-председател на ПГ на “БСП за България “ Иван Ченчев по време на среща с управителния съвет на Асоциация „ Българска книга “.
По думите на Десислава Алексиева, ръководителят на УС на Асоциация „ Българска книга “, Директива 112 на Европейската комисия предлага книгите да не бъдат третирани като всяка друга стока и към тях да се ползва понижена, свръх понижена или нулева ставка на Данък добавена стойност. „ В сегашния си тип в закона няма смяна, което значи, че режимът на понижено Данък добавена стойност, което сега поддържа освен книгите, само че и учебниците, ще спре да работи на 31 декември 2022 година “, предизвести тя. 
Алексиева изложи причините си за опазване на 9% Данък добавена стойност върху книгите като непрекъсната мярка и да се върви към премахването на налога. „ Факт е, че нациите с положителни четящи практики имат 0,12% растеж на годишна база, а вложенията в просвета и обучение имат 400% икономическа възвръщаемост. Имаме и икономическата причина да вървим към използването на такава ставка “, сподели още Алексиева по време на срещата с парламентарната група на „ Българска социалистическа партия за България “.
„ Поздравявам ви за вашата разпоредителност и за това, че се борите безрезервно за българската книга, която пази паметта и е главен мотор за грамотността на нацията. Имате нашата поддръжка! “, сподели ръководителят на парламентарната комисия по просвета.
„ Колкото по-нисък е данъкът върху книгите, толкоз е по-голяма добавената стойност на този бранш върху развиването на обществото “, съобщи от своя страна зам.-председателят на Народното събрание и зам.-председател на БСП Кристиан Вигенин. И продължи: „ Когато преди години стартира „ опростачването “ на обществото, имаше една сентенция: „ Прост народ - слаба страна “ и доста хора споделяха, че това се прави преднамерено, с цел да бъде по-лесно управляем българският народ. Не съм вярвал в това, само че истината е, че резултатът на тази политика го виждаме и би трябвало да създадем всичко допустимо да имаме по-образована, по-грамотна нация. Гордостта на една нация не идва единствено от историята и от извоюваните войни, борби и територии, а и от това къде сме през днешния ден, какъв брой обучение сме, каква добавена стойност имаме като нация и обособени персони “, коментира още той. 
Секретарят на ПГ на “БСП за България “ Вяра Емилова също приветства въвеждането на понижено или нулево Данък добавена стойност върху книгите и учебниците като непрекъсната мярка. „ Ще подкрепим и с дейни законодателни промени предлагането на Асоциация „ Българска книга “, тъй като това значи по-ниска цена на книгите и повече четящи българи “, каза още тя.
На срещата участваха още народните представители от  “БСП за България “ Веска Ненчева, Мая Димитрова и Смиляна Нитова, а предлагането поддържаха необятен кръг представители на политическите партии в Народното събрание.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР