Нулева толерантност за пияните на пътя. Това е основният извод

...
Нулева толерантност за пияните на пътя. Това е основният извод
Коментари Харесай

Нулева толерантност за пияните на пътя

Нулева приемливост за пияните на пътя. Това е главният извод от изследване в страната, съгласно което повече от половината желаят 0 промила зад кормилото

Проучването е част от акция по темета.

Близо 5000 произшествия

От началото на година в страната са станали близо 4800 тежки произшествия, сочат данни на Министерство на вътрешните работи.

До момента са починали 359 и 6302 ранени. Всяко четвърто пътнотранспортно произшествие в Европа е обвързвано с използването на алкохол.

Според данните от изследване близо 84% от българите дефинират сядането на кормилото в нетрезво положение като причина за войната по пътищата. Близо 60 на 100 от българите се афишират за нулева приемливост против алкохола на пътя. Те поддържат концепцията за събаряне на допустимите промили зад кормилото.

„ Факт е, че не един и двама българи сядат зад кормилото след използването на алкохол. От началото на годината доникъде на септември има над 3 хиляди нарушавания с водачи с централизация на алкохол сред 0.5 и 1,2 промила, а случаите с над 1.2 промила са над 3300 ”, съобщи по Нова ТВ Мария Ботева от отдел „ Пътна полиция “

На всеки четвърти му се е случвало да седне като пасажер до водач, който е използвал алкохол. 2.7% от изследваните лица споделят, че са карали с ясната концепция, че са пили, добавя социологът Юлиан Добрев.

Според закона глобите за пияни водачи стартират след 0.5 промила в кръвта. СПоред специалисти тази граница дава подправено чувство, че алкохолът на пътя е разрешен.

Всеки ден Министерство на вътрешните работи хваща по към 20 пияни водачи и 10 с опиати в кръвта зад кормилото.

В рамките на миналия ден са открити общо 21 водачи, качили се зад кормилото след приложимост на алкохол – 16 от тях са карали след приложимост на алкохол от 0,5 до 1,2 промила, петима – с над 1,2 на 1000, един е отказал да бъде тестван. Под влияние на наркотични субстанции или техни аналози са засечени да карат деветима водачи, шестима са отказали тестване.

Целта на акцията е да не се позволява ръководство на коли от водачи, използвали алкохол, наркотични субстанции и/или техни аналози, както и ръководство на МПС от неправоспособни водачи.

8217 моторни транспортни средства са тествани в границите на разпоредената профилирана полицейска интервенция за съблюдаване на Закона за придвижването по пътищата. Извършен е надзор на 10 513  водачи и  пасажери. Съставени са 2090 фиша и 552 акта за открити административни нарушавания, оповестява пресцентъра на Министерство на вътрешните работи.

От систематизираните данни по метода „ линеен надзор “ преди два дни са тествани 2603 МПС и 2971 водачи и пътници; за установени нарушавания са формирани 874 фиша и 139 акта.

 

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР