Нулева ставка на ДДС за основни хранителни стоки - хляб,

...
Нулева ставка на ДДС за основни хранителни стоки - хляб,
Коментари Харесай

Коалицията обсъжда нулев ДДС за основни храни

Нулева ставка на Данък добавена стойност за съществени хранителни артикули - самун, зеленчуци, плодове и понижаване на акциза и Данък добавена стойност на горива и на контролираните от КЕВР артикули - ток и парно.

Това са предложили от Българска социалистическа партия на съдружните си сътрудници на провелия се през вчерашния ден съвет на обединенията, съставляващи ръководството, оповестяват от пресцентъра на левицата. Както е известно, сега държавното управление разисква ограничения за преодоляване на инфлационния напън, които по думите на вицепремиера и финансов министър Асен Василев те би трябвало да бъдат подготвени до две седмици и да залегнат в актуализацията на бюджета, планувана за юни.

Според социалистическата лидерка Корнелия Нинова би било добре, в случай че мярката бъде непрекъсната. " Актуализацията на бюджета ще е през юни, тъй че сигурно ще важи до края на годината. И по-късно бихме упорствали това да стане кардинална политика на държавното управление. Защото е рационална и трайна европейска процедура ", представена е тя от пресцентъра си.

От левицата са предложили още облагане на свръхпечалбите на енергийните сдружения, " насъбрани последните месеци, поради инфлацията. Оттам можело да дойдат доходи, които да се употребяват за покриване на обществени разноски, поддръжка за стопанската система и на бизнеса. Понеже мярката за поддръжка на бизнеса от 300 лв. за мегаватчас изтича този месец, социалистите предложили тя да бъде продължена.

Паралелно финансовият министър Асен Василев разяснява, че е срещу диференцирането на ставките, тъй като съгласно него поражда въпросът за какво са предпочетени едни артикули, а не други и тъй като опитът с намаляването на ставката за ресторантьорите е посочил, че мярката не доближава до крайните консуматори.

" Най-големият инфлационен напън идва по линия на хранителната верига и продоволствието. И там би трябвало да бъдат ориентирани огромна част от ограниченията. Другият огромен напън, който най-вероятно ще се появи, само че той е в по-дългосрочна вероятност и не толкоз непосредствено, ще пристигна по линия на металите ", предвижда обаче вицепремиерът.

Премиерът Кирил Петков пък организира среща през днешния ден с представители на Българската петролна и газова асоциация (БПГА), пред мкоито не пое ангажимент за претенции от Българска социалистическа партия понижаване на Данък добавена стойност. Поне към този момент. Петков напомни, че акцизът за горивата не може да бъде понижен като едностранен акт на България, тъй като това е европейска политика, а и в този момент е измежду най-ниските в България спрямо останалите страни в Европейски Съюз.

Както и от " Демократична България " желаеха предходната седмица, Петков е сложил въпроса пред Брюксел - най-малко за краткотрайно понижаване на акциза, само че не е срещнал поддръжка.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР