Нула цента. Това е сумата, която милиардерът Джеф Безос е

...
Нула цента. Това е сумата, която милиардерът Джеф Безос е
Коментари Харесай

Скандал: 25-те най-богати американци не плащат почти никакви данъци

Нула цента. Това е сумата, която милиардерът Джеф Безос е внесъл като налози в Съединени американски щати през 2007 година. И през 2011-а създателят на Амазон заявява такива загуби, че данъчните управляващи му признаха правото на данъчни облекчения за деца в размер на 4000 $. Дълго време се спекулираше за данъчните заявления на Безос, само че към този момент числата са известни. Разследващата платформа ProPublica популяризира информация от декларациите на милиардера.

Колко би трябвало да заплащат богатите?

Тези данъчни трикове не са незаконни. Но потреблението на малки врати е немислимо за множеството американци, които не разполагат с такова благосъстояние. Те живеят от заплата до заплата, както президентът Джо Байдън постоянно припомня: “Понякога диспутирам с другари в Демократическата партия по тематиката: изцяло редно е да станеш милионер или милиардер, стига да плащаш своя обективен дял”. Един от най-спорните въпроси е какъв брой би трябвало внасят под формата на налози най-богатите. Последните изявления на ProPublica разпалват в допълнение дебата. Журналистите разполагат с данъчните заявления на хиляди от най-богатите американци, заяви журналистът Джеси Айзингер, който работи по тематиката. Те обгръщат интервал от 15 години.

Бъфет е платил 0,1%, Сорос – нищо цели три години

ProPublica в началото се концентрира върху приходите на 25-те най-богати американци и растежът на тяхното положение. Сред изброените са и създателят на Тесла Илон Мъск, изпълнителният шеф на Facebook Марк Зукърбърг и някогашният кмет на Ню Йорк Майкъл Блумбърг. Според създателите на следствието, налозите върху новопридобитото имущество, които най-богатите са платили в интервала 2014-2018 година, са в размер на 13,6 милиарда или към 3,4 %. Някои от милиардерите, като да вземем за пример Джеф Безос и Уорън Бъфет, са внесли даже по-малко. Бъфет е платил за това време 0,1 % налози, а Безос - към 1 %. В същия интервал 25-те най-богати американци са забогатели с общо 401 милиарда $. Джордж Сорос пък въобще не е плащал налози в интервала 2016-2018-а. Според неговия представител повода е, че е изгубил пари от вложенията си.

37 % е най-високата ставка

Администрацията на американския президент реагира резервирано на разкритията. Всяко неразрешено издание на държавни документи е нарушаване на закона, съобщи говорителката на Байдън Джен Псаки. “Най-общо казано, знаем, че би трябвало да се направи повече, с цел да се подсигурява, че фирмите и жителите с високи приходи поемат справедливия си дял”, сподели още тя. 14 % налози

Средната данъчна тежест е 14%

Средният % налог общ приход, с който биват облагани американците, е 14 на 100. Най-високата ставка е 37 %. Най-големите богаташи обаче са доста надалеч от нея. Правителството на Съединени американски щати предлага въвеждането на по-високи налози за семействата, които печелят над 400 хиляди $ годишно. Публикациите на ProPublica обаче разкриват, че въобще не е ясно дали сходна промяна ще вкара повече пари в хазната, до момента в който дупките в данъчното законодателство остават незапушени.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР