Нужни са спешни мерки за агонизиращия туризъм. Около това заключение

...
Нужни са спешни мерки за агонизиращия туризъм. Около това заключение
Коментари Харесай

Търси се лек за агонията на туризма

Нужни са незабавни ограничения за агонизиращия туризъм. Около това умозаключение се сплотиха съдружните сътрудници по време на съвета преди дни, в който участваха представители на държавното управление, на ГЕРБ и на Обединените патриоти. След няколкочасово разискване в Министерския съвет стана ясно, че към този момент има консенсус за наложителността на дейностите за

спасяването на българския туризъм

след рецесията, в която той изпадна поради епидемията от COVID-19. След като се видя, че министърът на туризма няма да я свърши никаква, а по-скоро ще изнерви хората от бранша до прекаленост, с решаването на туристическите проблеми се зае съвсем цялото ръководство на страната.

Вицепремиерът Томислав Дончев разгласи желанието на кабинета да поддържа бранш "туризъм ", само че защото към момента нямало изясненост по кое време ще стартира сезонът, сътрудниците в ръководството са се разбрали да бъдат създадени различни хипотези.

„ Ние сме на позиция, че туристическият бранш би трябвало да бъде подсилен. Темата не е дали да се окаже поддръжка, а по какъв начин да се окаже “, безапелационен беше Дончев.

Вицепремиерът Красимир Каракачанов не пропусна да означи, че още от първия ден на пандемията приказва за това, че един ден тя ще свърши и не е без значение по какъв начин ще излезем стопански от нея. От думите му стана ясно, че във връзка с туризма някои от предложенията са били утвърдени,обсъждането по други ще продължи.

Тук е моментът да напомним, че

тематиката беше сложена на дневен ред

още преди десетина дни от хората Националния фронт за избавление на България, които внесоха в Народното сърание и законопроект по случая. От Вътрешна македонска революционна организация също поддържаха сътрудниците си и оповестиха своите оферти какви да са ограниченията.

Ако се съди по думите на Валери Симеонов, към този момент е обсъждано решение да се издават ваучери за отмора на всички български фамилии. Условието обаче е те да нямат данъчни отговорности и да са платили обществените си осигуровки. Явно обаче към този момент не се е стигнало да уточнение на цената на тези ваучери, които съгласно предлагането на патриотите от предходната седмица, беше те да са със период минимум седем дни и да са на стойност 210 лева (или по 30 лева на ден). Идеята беше те да могат да се употребяват единствено за туристически обекти в страната, а в случай че почивката е на по-висока цена, тя ще се доплаща от ползвателя на ваучера. В тази връзка Каракачанов добави: „ Целта е парите на българските жители да подкрепят българския туризъм, а не да изтекат на открито “.

Другото решение, което е от значително значение

за привличането на българските туристи

в обекти у нас е, че чадърите и шезлонгите ще бъдат безвъзмездни. Разходите на концесионерите по това перо, ще се поемат от страната.

Разбира се отстъпките на ръководещите не са били безкрайни. Стана ясно, че предлагането на Вътрешна македонска революционна организация, налог добавена стойност за туристическия сезон да падне на 5%, не е било признато. Томислав Дончев подсети, че още при започване на мандата е възприета твърда позиция, че "данъци няма да се трансформират ".

Постигнато е и съглашение във връзка с поставеното от ресторантьорския бизнес искане да се промени последната заповед на министъра на опазването на здравето – дистанцията сред масите ще бъде 1.5 метра, а не 2.5 метра. А обслужващият личност ще работи с шлемове, а освен с маски.

Всичко това се случва, откакто втори месец, министърът който дава отговор за този сектор – Николина Ангелкова, по този начин и не съумя да измисли точните ограничения за справяне със обстановката.

Още повече, че

информацията за тежкото положение на този бизнес,

не идваше единствено отбългарските участници в тази промишленост. Преди много време организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР) предвижда редуциране на приходите в региона на туризма до 70% на фона на пандемията от COVID-19.
По данни на организацията, приходите от туризъм през 2020 година може да намалеят с до 45 %, а в случай че рецесията продължи до септември, тези индикатори може да доближат и 70 на 100. В документа ясно се наблягаше, че туризмът е значима част от стопанските системи на доста страни, а в страните от Организацията за икономическо сътрудничество и раз към 6,9 % от работещите са заети точно в тази област, като образува към 4.4 % от брутния вътрешен артикул.

На този декор, имаше и добра вест – в случай че възбраните за визити на туристически обекти в страните от Организацията за икономическо сътрудничество и раз се анулират поетапно от юли, ще може да се чака възобновяване на туризма през втората половина на годината и

стесняване на приходите „ единствено “ с 45 на 100.

В отчета на организацията се посочваше, че доста страни са подхванали решителни ограничения за поддръжка на туризма, само че все пак, то може да се окаже незадоволително за възобновяване на бранша.

Всички тези не просто сигнални лампички, а по-скоро прожектори, не съумяха да „ осветлят “ мисълта на нашенската туристическа началничка и тя вместо да предлага решения се беше заела „ да успокоява “ бранша. Но дейностите й не приличаха не опит за „ лекуване “, а на молитва за „ последно причестяване “...

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР