Нуждае ли се Германия от нов национален химн? Министър-председателят на

...
Нуждае ли се Германия от нов национален химн? Министър-председателят на
Коментари Харесай

Трябва ли Германия да смени химна си

Нуждае ли се Германия от нов народен химн? Министър-председателят на Тюрингия направи сходно предложение. Какви са неговите причини и по какъв начин реагираха от другите политически партии? Райнхард Клебер от " Дойче веле " споделя.

Трийсет години след рухването на Берлинската стена един немски политик се разгласи за промяна на националния химн на Германия. " И аз пея третия куплет на националния химн, само че не мога да се отърся от мисълта за нацистките шествия от 1933 до 1945 година ", съобщи пред вестник " Райнише пост " Бодо Рамело - министър-председател на провинция Тюрингия.

Неговите наблюдения показвали, че доста източногерманци не пеят този химн: " Много би ми се желало да имаме един в действителност общ за всички германци народен химн ", добави представителят на левицата. Той предлага да бъде написана нова ария с " нов и елементарно запаметяващ се текст, с който всички да се разпознават ".

Преди обединяването на Германия имаше предложение двата съществуващи до тогава химна да бъдат сменени с нов. " Кръглата маса " в тогавашната Германска демократична република беше предложила стихотворението на Бертолт Брехт " Детски химн ", което обаче беше отхвърлено.

Сегашният текст е писан през 1841 година

Националният химн на Германия е по текст на Аугуст Хайнрих Хофман декор Фалерслебен – това е третата строфа на неговата " Германска ария ", написана през 1841 година. По време на нацисткия режим в Германия е бил изпълняван единствено първият куплет от същата ария ( " Deutschland, Deutschland uber alles " – в превод: " Германия, Германия над всичко " ). Музиката е на Йозеф Хайдн и е писана през 1796-1797 година.

Предложението на Рамело срещна опозиция от редиците на ХДС/ ХСС, ГСДП и АзГ ( " Алтернатива за Германия " ). Министър-председателят на Саксония-Анхалт Райнер Хазелоф акцентира, че има по-важни тематики, които изискват незабавни дейности, като да вземем за пример енергийния поврат или високите наеми. Председателят на локалната организация на ХДС в Тюрингия Мике Моринг пък намерено атакува Рамело с думите: " Политическото иконоборство против един знак на Федерална република Германия е отвратително. " По неговите думи таман третият куплет от стихотворението " Германска ария " показва по един съвършен метод това, което " сплотява вътрешно нашата демократична национална страна и гражданските добродетели, които я изпълват с живот ".

Идентифицират ли се източногерманците с този текст?

По същия мотив генералният секретар на ХСС Маркус Блуме прикани да не се протяга ръка на националния химн: " Ако Рамело има проблем с единството, правото и свободата, то следва самият той да се промени, а не националният химн. "

" Алтернатива за Германия " пък изтълкуваха предлагането като знак, че " левицата към момента не се е помирила с обстоятелството, че Германия още веднъж е обединена ", съобщи Александър Гауланд. Според някогашния началник на Бундестага Волфганг Тирзе източногерманците нямат проблем с текста на националния химн, той обаче внесе и нов детайл в дебата: " Можем да помислим дали да не разтеглим химна с втори и трети куплет, които да бъдат написани от някой наш съвременник и стихотворец ", съобщи политикът социалдемократ.

Подкрепа Бодо Рамело към този момент получава само от своя съпартиец Рико Гебхард. Шефът на лявата секта в Народното събрание на Саксония счита, че този спор даже е просрочен. Той също харесвал " Детски химн " на Брехт за задачата. Неговите причини: този текст отговарял на " едно освободено от всевъзможни предубеждения схващане за татковина, в което няма никакво място за шовинизъм или преувеличен национализъм ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР