НС ще приеме промени в Закона за съдебната власт, с

...
НС ще приеме промени в Закона за съдебната власт, с
Коментари Харесай

Киселова: Няма да има нов главен прокурор до Нова година

Народно събрание ще одобри промени в Закона за правосъдната власт, с които да отсрочи избора на нов състав на Висш съдебен съвет с 6 месеца. Това ще тече до момента в който преминат конституционните промени, по тази причина евентуално и.ф. основен прокурор ще остане до следващата година. Възможно е и да се избере различен заместител. След избора на нов Висш съдебен съвет, ще бъде отворена процедура за нов основен прокурор. Това сподели конституционалистът доцент Наталия Киселова в ефира на NOVA News.

" Имаше много неправилни неща, които Народно събрание направи по отношение на плана за решение за референдума. Беше гласуван различен план - въпросът на рефередума, а не отчета. Законът е писан по този начин, че Комисията да поддържа плана. Росица Кирова избра инстиктивно позитивния метод на гласоподаване - " за " и " срещу " референдума. Заради кашата на следващия ден няма да бъде обнародвано в " Държавен вестник ", съобщи тя.

По думите ѝ има два разновидността - да няма решение, което да бъде оповестено, посредством безмълвен отвод от Народно събрание, а другият - категорично да се каже, че не се позволява референдум с подобен въпрос. " И в двата случая тези, които имат юридически интерес - " Възраждане " - могат да сезират Конституционен съд. Мотивите може да са, че са събрани много повече от нужните подписи и няма нарушаване на правилника. Те могат да оспорят даже да няма да обнародвано решение на Народното събрание. Президентът няма да дефинира дата за референдума, тъй като не смята, че има годно взето решение. Сроковете за изговаряне на Конституционен съд може да прехвърлят и локалните избори ", изясни Киселова.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР