Новото ръководство на БДЖ реши да поднови една от най-съмнителните

...
Новото ръководство на БДЖ реши да поднови една от най-съмнителните
Коментари Харесай

БДЖ рестартира забатачен търг: 137 млн. лева без ДДС са за Алстом или Щадлер

Новото управление на БДЖ реши да възобнови една от най-съмнителните публичните поръчки на бившето управление на компанията - за ремонта на електрическите и дизеловите мотриси " Дезиро " на " Сименс ".

Процедурата, която се точи от началото на януари 2017 година, е с внушителния бюджет от 137 милиона лв..

След освобождението на предходния ръб на шефовете, жп превозвача, новият мениджмънт дълго умуваше дали да не спре публичната поръчка и дали да не я раздели на четири обособени лота, което щеше да форсира доста осъществяването ѝ. Реалността обаче е друга - през последните седмици очевидно ползите договорката да продължи по схемата " Владко и Велко " са надвили.

В последния работен ден на предходната седмица - четвъртък, " БДЖ-Пътнически преводи " са взели решение да стартират директни договаряния за ремонта на мотрисите " Сименс " с две компании - румънския клон на френския колос " Алстом " и унгарското отделение на швейцалската " Щадлер ".

На съображение член 55, алинея 2 те са поканени в 60-дневен период да подадат първични предложения за присъединяване в процедурата, от която на по-ранен стадий бяха отстранени самият снабдител на влаковете " Сименс " и българския жп цех " Експрес Сервиз " -Русе.

За 24 юли БДЖ са насрочили отварянето на първичните предложения на двамата участници позволени до директното договаряне. Те би трябвало да са годни за период от най-малко 6 месеца след датата на подаване на предложенията.

Според източници на OFFNews двете компании, поканени за присъединяване в процедурата, към този момент са се срещали с управлението на БДЖ. Имало е и опасност със правосъдно обжалване, ако сегашната процедура за ремонта на " Дезирата " бъде спряна. Любопитното е, че и двата европейски производителя са били съпроводени от еднакъв български представител - управител на компанията " Жп Тракция ", която през последните години завоюва по много забавен метод милионни поръчки на националния транспортьор.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР