Новото поколение сървърни чипове на AMD разполага със 768 MB

...
Коментари Харесай

AMD пусна иновативен сървърен процесор


Новото потомство сървърни чипове на AMD разполага със 768 MB L3 кеш
(снимка: AMD)

AMD пусна на пазара първия сървърен процесор с 3D стекирана конструкция. Това е 3-то потомство AMD EPYC с технология AMD 3D V-Cache, именуван до момента с кодовото име Milan-X.

Чиповете от тази линия са основани на Zen 3 архитектура на ядрата и оферират до 66% по-висока продуктивност в разнообразни задания за механически калкулации по отношение на сравними AMD EPYC модели без 3D технология.

Новите процесори разполагат с най-големия L3 кеш в промишлеността. При това работят в същия цокъл, имат софтуерна съгласуемост и съвременни функционалности за сигурност като останалите представители на 3-то потомство EPYC.

Сървърните чипове обезпечават висока продуктивност за механически изчислителни натоварвания като задания от динамичност на флуидите (CFD), разбор на крайните детайли (FEA), автоматизация на проектирането на електронни устройства (EDA) и систематичен разбор.
още по темата
Тези натоварвания са съществени за компании, които би трябвало да моделират сложността на физическия свят и да основават симулации за тестване и валидиране на инженерни планове за някои от най-иновативните артикули в света.

Увеличаването на кеш паметта е в основата на повдигането на продуктивността при техническите проучвания, които работят с огромни размери данни. При 2D структурата към този момент са налице физически ограничавания за количеството кеш.

AMD 3D V-Cache технологията се оправя с този проблем, свързвайки Zen 3 ядрата към модула с кеш. Това е новаторска стъпка в проектирането на CPU и опаковката на чипа, която усилва продуктивността в избрани приложения.

Повишението на продуктивността дава опция на фирмите да конфигурират по-малко сървъри и да понижат потреблението на сила в центровете за данни, а с това и общата стойност на владеене и въглеродния отпечатък.

EPYC процесорите от 3-то потомство с 3D V-Cache технология са налични от през днешния ден в необятна гама системи на OEM сътрудници като Atos, Cisco, Dell Technologies, Gigabyte, HPE, Lenovo, QCT и Supermicro. Те се поддържат от софтуерни сътрудници на AMD като Altair, Ansys, Cadence, Dassault Systèmes, Siemens и Synopsys.

Виртуалните машини Microsoft Azure HBv3 в този момент са ъпгрейднати до EPYC с 3D V-Cache технология. Според Microsoft, тези HBv3 машини са най-бързото попълнение на Azure HPC платформата с нарастване на продуктивността до 80% в основни HPC задания.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР