Новото издание на космическия лагер Space Camp Turkiye, който ще

...
Новото издание на космическия лагер Space Camp Turkiye, който ще
Коментари Харесай

Русенските ученици могат да кандидатстват за участие в космическия лагер Space Camp Turkiye 2023

Новото издание на галактическия лагер Space Camp Turkiye, който ще се организира през 2023 година, към този момент е отворено за кандидатстване и в него могат да се включат възпитаници на възраст сред 11 и 15 години.

Квотата за български участници е 200 деца и младежи, които могат да заявят своето присъединяване в проведения от Центъра за креативно образование народен конкурс за писмени и видео произведения по авансово заложени тематики.

Миналата година 16 възпитаници от Русе съумяха да се възползват от опцията да се  образоват в един от двата галактически центъра за образование в света, основани по модел на NASA. Община Русе, бизнесът и неправителственият бранш поеха всички разходи за присъединяване на три деца в програмата. Предвижда се през 2023 година Община Русе да още веднъж да отдели средства за подкрепяне на участници в лагера след утвърждение на Общинския съвет.

Темите за кандидатстване, които се задават тази година, са следните:

1. Представи си, че си основен готвач на галактически транспортен съд след 100 години. Какво е менюто през днешния ден и за какво?

2. Представи си, че Земята има галактически щит. От какво и по какъв начин ще ни защищава той?

3. Как проучването на космоса събира и разделя хората?

Максималната дължина на есето е 500 думи, а на видео есето – 5 минути. Кандидатурите могат да бъдат на български или британски език. С всички условия към писмените и видео творбите можете да се запознаете на сайта .

Получените кандидатури се правят оценка по авансово заложени критерии от авторитетно жури, формирано от уважавани учени, астрофизици, лингвисти, писатели, представители на бизнеса, професори, учени, донори, ученици и медалисти на Space Camp Turkey, Space Camp тренери и представители на Център за креативно образование. Най-добре представилите се деца и младежи ще бъдат възнаградени с цялостни и частични стипендии в размер на 100% (1270 $), 50% (635 $), 25% (317,5 $)  и поощрителни стипендии от по 10% (127 $). Те са обезпечени от Центъра за креативно образование, общини-партньори и поддръжката на спонсорите на програмата.

Програмата на Space Camp Turkiye е с дълготрайност една седмица и се организира напълно на британски език от особено готови обучители и експерти. Занятията в лагера включват действителни тренажори и симулатори на живота и работата в Космоса. Участниците обличат скафандри, допират се до същински тренажори за подготовка на астронавти, тестват придвижванията в безтегловна среда, упражняват се в предната палуба на совалка, проектират колония на Марс. В рамките на образованието те научават доста за подготовката на астронавтите – физическа, интелектуална и психическа. Чрез интерактивни симулации младежите развиват умения за работа в екип, усъвършенстват връзката между тях и възпитават лидерски качества у себе си в динамична и занимателна среда. След сполучливото привършване на програмата всички участници получават документи, които са високо ценени в огромен брой учебни заведения и университети по света.

Припомняме, че през актуалната година влиятелната премия Kaya Tuncer “Right Stuff ” за изявен интерес в региона на науката и космонавтиката завоюва осмокласникът Максим Стойчев от Русе, ученик на СУПНЕ “Фридрих Шилер ”.

Space Camp Turkey е ситуиран в гр. Измир, Турция и e единствения работещ учебно-тренировъчен лагер, който разполага с самостоятелен комплекс, помещаващ макет на совалката „ Дискавъри “, тренажори и симулатори, с които се образоват космонавтите, както и няколко контролни зали и лаборатории.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР