Новото аналитично звено, което ще упражнява мониторинг върху съдържанието на

...
Новото аналитично звено, което ще упражнява мониторинг върху съдържанието на
Коментари Харесай

Министър Божанов: Звеното за дезинформация няма да има регулаторни функции като СЕМ

Новото аналитично звено, което ще упражнява мониторинг върху наличието на медии и обществени мрежи, няма да изземва пълномощия от Съвета за електронни медии (СЕМ). Това съобщи министърът на електронното ръководство Божидар Божанов по време на присъединяване си в днешния парламентарен надзор.

Министър Божанов увери, че новото звено, което ще следи за случаи на целенасочена дезинформация по дадени тематики, няма да има регулаторни функционалности, а ще следи за избрани трендове, изготвяйки отчети въз основа на анализите си, съобщи Българска телеграфна агенция.

" В страната няма орган, който категорично да е претрупан с политиката по отбрана от хибридни закани, включително ориентираната дезинформация. Министерството на електронното ръководство припознава тази тематика, само че прецизно и в изчерпателен ред. Борбата, жестоко казано, не е при нас. При нас е анализът. За да пресека всевъзможни опити за подправено пояснение, би трябвало да отбележа, че се водим от един главен принцип. Той е, че не би трябвало нито държавно управление, нито някоя огромна корпорация да взема решение кое е истина и кое не ", съобщи министърът от парламентарната естрада.

Той уточни, че в България се финансира и основава дезинформационно наличие по избрани тематики, посредством поддържането на така наречен заводи от тролове.

" Тези тролове постоянно са хора, работещи от у дома. Заплаща им се на коментар или на оповестена публикация. Под команда те споделят тези " вести " в избрани групи, посочени от координатора. Това води до алгоритмично увеличаване на разпространяването на тези изявления. Същите тези тролове рапортуват законни гласове в обществените мрежи, което води до тяхното блокиране ", изясни министърът на електронното ръководство.

Тези акции изкривяват обществения дискурс по основни тематики и постановат потребността органите на изпълнителната власт да бъдат по-информирани, счита Божидар Божанов.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР