Новото, 29-то, издание на Индекса на икономическа свобода 2023 на

...
Новото, 29-то, издание на Индекса на икономическа свобода 2023 на
Коментари Харесай

България се нарежда след Япония и преди Словакия в класацията за икономическа свобода

Новото, 29-то, издание на Индекса на икономическа независимост 2023 на фондация „ Херитидж “ подрежда 176 страни по степента на икономическата независимост, която са постигнали.

Скалата на показателя е от 0 (най-ниска свобода) до 100 т. (най-висока свобода), а първото място е заето още веднъж от Сингапур с 83,9 точки. Най-свободните страни се допълват от Швейцария, Ирландия и Тайван – всички с по над 80 точки. На дъното на класацията пък са Северна Корея с едвам 2,9 т. и Венецуела и Куба с по под 30 точки.

С резултат от 69,3 т. България заема 32 позиция в международната ранглиста, след Япония и преди Словакия. В европейския район, включващ 44 страни, страната е на 19-то място.
Позицията на България е обусловена от резултатите на страната в четири категории, формирани от 12 изследвани знаци.
Данните за тях са за втората половина на 2021 година и първата на 2022 година.
Върховенство на закона – обичайно най-слабата категория за България. Докато правото на благосъстоятелност в относително предпазено от законодателството (въпреки слабостите по използването му), успеваемостта на съда и изключително интегритетът на управляващите остават извънредно ниско оценени. Съдебната власт остава измежду институциите с най-ниско доверие, а усещанията за корупция и непозволено политическо и бизнес въздействие са широкоразпространени.Размер на държавното управление – тук България отбелязва положителни резултати в знаците, измерващи данъчната тежест и фискалната непоклатимост. Основна тежест за високия резултат имат плоският налог и относително ниският дълг в страната. Относително високите държавни разноски (38,1% от Брутният вътрешен продукт за обсъждания интервал от три години) са най-ниско оцененият знак в тази категория.Ефективност на регулациите – относително ниските резултати идват от релативно високите разноски за труд, разнообразни от заплатата (основно осигуровки), както и от регулациите върху бизнеса.Отворени пазари – резултатът на България в тази категория е директно привързан с участието на страната в Европейски Съюз и общата политика на съюза във връзка с външната търговия. Като цяло, задграничните и локалните вложители се третират еднообразно от закона.Напредъкът на България в икономическата независимост през годините е муден и неуверен
С леко понижение на резултата в последното издание, страната още веднъж е категоризирана като „ умерено свободна “, откакто няколко години беше на границата, само че в границите на категорията на „ по-скоро свободните “. Намалението на резултата по отношение на предходното издание идва главно от оценката за фискална непоклатимост поради възходящите държавен дълг и бюджетен недостиг в проучвания интервал.

За последните пет години резултатът на страната се е повишил с една точка.

Авторите на проучването ясно потвърждават връзките сред положителното показване в показателя и редица стопански и обществени знаци. По-високата икономическа независимост е директно обвързвана с приходите и благосъстоянието, човешкото развиване, демокрацията, нововъведенията, ограничението на бедността, здравето на жителите и чистата околна среда.

Текстът е оповестен в уеб страницата на Института за пазарна стопанска система (ИПИ). Заглавието е на ДЕБАТИ.БГ
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР