Новорегистрираните случаи на заразени с коронавирус са 1862 и шестима

...
Новорегистрираните случаи на заразени с коронавирус са 1862 и шестима
Коментари Харесай

Много нови заразени с ковид у нас, СЗО ни предупреждава

Новорегистрираните случаи на инфектирани с ковид са 1862 и шестима души са умряли през последното денонощие в България, демонстрират данните от Единния информативен портал.

Новите случаи са открити от 7820 теста, което значи, че 23,81% от тестванията са били позитивни.

През последното денонощие са умряли шестима инфектирани. Общият брой на умрелите в България след заразяване с ковид е 37 307.

Общият брой на доказаните случаи на ковид у нас към този момент е 1 189 000. Активните случаи са 14 209.

Хоспитализирани са 790 души, 42 от които - в интензивни отделения. Новопостъпилите в болнични заведения през последното денонощие са 145. Над 73% от тях не са имунизирани.

През последното денонощие са били сложени 3660 дози ваксини против Ковид-19. Общият им брой от началото на акцията у нас е 4 446 176.

Междувременно Световната здравна организация (СЗО) предизвести, че европейските страни би трябвало да ускорят имунизирането и да възстановят носенето на маски , с цел да се оправят с повишаването на случаите на Ковид-19, причинявано от подвариант на Омикрон, и да избегнат стягане на ограниченията по-късно тази година, съобщи Ройтерс.

В изявление за организацията районният шеф на СЗО за Европа Ханс Клуге прикани страните да подхващат дейности в този момент, с цел да избегнат през есента и зимата претоварване на здравните им системи, защото ВА.5, подвариантът на Омикрон, се популяризира бързо.

Миналата седмица в Европа бяха регистрирани близо 3 милиона нови случая на Ковид-19, което съставлява съвсем половината от всички нови случаи в световен мащаб. Броят на хоспитализациите се удвои за същия интервал, близо 3000 души умират от заболяването всяка седмица, уточни Клуге.

"Има повишаване на броя на случаите… на фона на общество, което действа както преди ", сподели той, наблягайки нуждата от "стабилизиращи пандемията фактори " като втора бустерна доза ваксина преди предстоящите през есента, ориентирани против характерните разновидности на вируса медикаменти, както и насърчаването на носенето на маски и по-добра вентилация на пространствата.

Тези стабилизиращи фактори би трябвало да бъдат приложени, с цел да се избегнат по-строги ограничения, сподели Клуге, допълвайки: "Не мисля, че обществото е готово за изолираност по заповед ".

"Хората от време на време се питат върнал ли се е вирусът ", сподели Клуге. "Той в действителност в никакъв случай не си е отивал. Още е тук. Разпространява се. Мутира. И, за жалост, към момента лишава доста животи. "

След две години и половина на пандемия и обвързваното с нея блокиране и спиране на работа, в този момент страните би трябвало да се оправят и с възходящата инфлация, и с нарасналата продоволствена неустановеност, породени частично от нахлуването на Русия в Украйна, само че държавните управления все пак би трябвало да влагат в допълнение в опазването на здравето, сподели Клуге. "И в случай че държавните управления не го създадат, тогава обществото няма да бъде по-добре квалифицирано за бъдещето ", добави той.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР