Новорегистрираните правни единици у нас за четвъртото тримесечие на 2023

...
Новорегистрираните правни единици у нас за четвъртото тримесечие на 2023
Коментари Харесай

977 са обявените банкрути у нас за последното тримесечие на 2023 г.

Новорегистрираните правни единици у нас за четвъртото тримесечие на 2023 година са 10 633, а оповестените в неплатежоспособност – 977, по данни на Национален статистически институт.

В съпоставяне със същото тримесечие на 2022 година общият брой на новорегистрираните понижава с 2.4%, а този на банкрутиралите - с 14.9%.

В съпоставяне с третото тримесечие на 2023 година новорегистрираните правни единици са се нараснали с 8.2%, а тези оповестили неплатежоспособност - със 17.8%.

От всички новорегистрирани компании през третото тримесечие на 2023 година, най-вече са в бранш G „ Търговия; ремонт на коли и мотоциклети “ - 88.4%.

При оповестените в неплатежоспособност още веднъж максимален брой попадат в бранш G „ Търговия; ремонт на коли и мотоциклети “ - 76.7%.

Тримесечната бизнес демография на регистрациите и банкрутите на правните (юридически) единици е обвързвана с избрани демографски събития - дата на основаване на юридическото лице, дата на оповестяване в произвеждане по неплатежоспособност, дата на оповестяване в неплатежоспособност и дата на оповестяване в разпродажба.

Данните са показани в безспорни стойности по определени раздели на Класификацията на икономическите действия (КИД - 2008) 1 според условията на Регламент №2019/2152 на Екологичен потенциал и на Съвета от 27 ноември 2019 година за европейската бизнес статистика.

Правна единица е юридическо лице на общественото или частното право, прецизира Национален статистически институт. Това юридическо лице може да бъде:

Юридическо лице, чието битие е прието от законa без значение от лицата или институциите, които го имат или са членове;

Физическо лице, което като без значение лице упражнява стопанска активност. За да съществува, би трябвало да е записано по закон пред способените административни органи (Търговски указател и указател на юридическите лица с нестопанска цел, Регистър Булстат и други).
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР