Новорегистрираните безработни в бюрата по труда в цялата страна продължават

...
Новорегистрираните безработни в бюрата по труда в цялата страна продължават
Коментари Харесай

Новите безработни са повече от постъпилите на работа

Новорегистрираните безработни в бюрата по труда в цялата страна не престават да са повече от постъпилите на работа. Това демонстрират последните данни на Националния статистически институт и Агенцията по заетостта. Информацията е на БНР.

От края на декември 2020 година до 12 декември тази година новорегистрираните безработни в страната са малко над 269 000 души, а почналите работа посредством Бюрата по труда – 218 000 души.

В последната следена седмица - от 6 до 12 декември, най-вече са записаните в Бюрата по труда в Пловдив, София-столица, Бургас, Благоевград и Варна, а най-вече са устроените на работа в София и Благоевград.

Междувременно от Агенцията по заетостта оповестиха, че през ноември декларираните работни места на първичния пазар на труда са малко над 10100 или с 1600 по-малко от октомври и с 2277 по-малко по отношение на същия месец на 2020 година, което съгласно специалистите е типично за есенно-зимния сезон.

Най-голям дял свободни работни места в действителната стопанска система са декларирани в преработващата индустрия - малко над 30%, като следват търговията и ремонтът на коли и мотоциклети.

Най-търсените от бизнеса специалности през предишния месец са машинни оператори на стационарни машини и уреди, продавачи, личен състав, ангажиран в областта на персоналните услуги, и личен състав, полагащ грижи за хората, служащи по събиране на боклуци, шофьори
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР