Новооткрити вкаменелости, изкопани с детайли в централната част на Колорадо,

...
Новооткрити вкаменелости, изкопани с детайли в централната част на Колорадо,
Коментари Харесай

Хомо сапиенс може да благодари на астероида, опустошил Земята преди 66 млн. години

Новооткрити вкаменелости, изкопани с елементи в централната част на Колорадо, Съединени американски щати, както в никакъв случай преди демонстрират възхода на бозайници от пост-апокалиптичния пейзаж, откакто метеорит удря Земята преди 66 милиона години и унищожава три четвърти от всички типове, в това число динозаврите, написа " Ройтерс ".

Вкаменелостите, разказани от учените в четвъртък, датират от първия милион години след бедствието и демонстрират, че оживелите сухоземни бозайници и растителни типове се възвръщат стремглаво. Бозайниците, след 150 милиона години послушание на динозаврите, реализират владичество. Растенията се разнообразяват впечатляващо.

Тъй като динозаврите към този момент не ги ядат, бозайниците се развиват с бързи еволюционни крачки, приемайки нови форми и метод на живот и превземайки екологични ниши, освободени от изчезнали съперници.

В рамките на 700 000 години от всеобщото изгубване, телесната им маса става 100 пъти по-голяма от бозайниците, живеещи директно след всеобщото изгубване.

" Ако не беше метеоритът, хората в никакъв случай не биха съществували ", споделя Иън Милър, куратор по палеоботаника и шеф по науките за земята и космоса в Природния музей и науката в Денвър.

" Едно от посланията, които бих желал хората да получат от това, е, че техните най-ранни предшественици - а по предшественици приказваме за бозайници сходни на дребни катерици - стартират своето развиване едвам след изгубването на динозаврите. "

Хилядите добре непокътнати скотски и растителни вкаменелости, открити източно от Колорадо Спрингс, осветяват времеви период, който досега е обгърнат в тайнственост.

" По създание успяхме да издирим детайлности за възникването на актуалния свят - епохата на бозайниците - от пепелта на епохата на динозаврите ", изяснява Милър.

Открити са 16 типа бозайници, с черепи и други кости, вкаменени в реки и заливи.

До този миг бяха откривани единствено дребни фрагменти от вкаменелости на бозайници от това време.

" За първи път успяхме да свържем дружно времето, изкопаемите растения, изкопаемите животни и температурата в един от най-критичните шпации от историята на Земята ", изяснява Тайлър Лисън, организатор на музея по палеонтология на гръбначните животни и водещ създател на проучванията, оповестени в списание Science.

Ударът на метеорита, който завършва интервала Кредата и стартира Палеоген, опустошава света, унищожава динозаврите като се изключи техните потомци като птици и морски влечуги, които преобладават в океаните, значими морски безгръбначни и многочислени растителни типове.

Животът на растенията също е мощно обиден от световната екологична злополука от удара на 10-километровия метеорит край крайбрежията на Мексико, като в следствие се развиват нови форми. Най-ранните известни бобови растения - бобовите шушулки - бяха измежду вкаменелостите в Колорадо.

Еволюционните събития, движени от всеобщото изгубване, водят доста по-късно до появяването на маймуните и приматите, и в последна сметка, преди към 300 000 години, до появяването на нашия тип Homo sapiens.

Бозайниците живеят в огромната сянка на динозаврите и в никакъв случай са стават по-големи от малко куче до всеобщото изгубване.

Бозайниците, оживели от метеорита, са главно всеядни - най-големият е с величина на плъх и тежи по-малко от кг (0,5 кг).

В рамките на 100 000 години от събитието, бозайниците доближават към 6 кг.

Към 300 000 години след изгубването те са достигнали до 25 кг, като са първите чисто тревопасни типове бозайници.

До 700 000 години след метеорита някои бозайници са тежали повече от 50 кг.

" Когато динозаврите изчезнат, бозайниците се развъждат и бързо ", добавя Милър, за първи път ставайки същински хищници и тревопасни животни на планетата.

Най-големият бозайник измежду вкаменелостите в Колорадо е Екокодон - с размер на вълк, следван от Таениолабис, с величина на капибара.

Най-големите хищници са крокодили, дълги 1,5 метра, с тъпи зъби, потребни за чупене на черупки на костенурките, а не за ликвидиране на бозайници.

Подобни на яйца скали, които с течение на времето се образуват концентрично към някакъв тип ядро ​​- в тази ситуация черепи от бозайници - са същинско богатство.

Повечето от 16-те типа открити бозайници принадлежат към разнообразна група, наречена " архаични копитни животни ", свързани с модерни копитни бозайници като елени, крави и свине.

Растителните вкаменелости включваха пъстър прашец, отпечатъци от листа и вкаменени дървета.

Масовото изгубване преди 66 млн. години е второто най-голямо, което е регистрирано - преди 252 милиона години рисков вулканизъм проправя пътя на първите динозаври.

" Масовите изгубвания, са бутонът за биологично рестартиране ", разяснява Лайсън.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР