Новооткритата пещера Венеца край село Орешец, общ.Димово може да се

...
Новооткритата пещера Венеца край село Орешец, общ.Димово може да се
Коментари Харесай

Новооткритата пещера Венеца край село Орешец може да се окаже най-красивата в България

Новооткритата пещера Венеца край село Орешец, общ.Димово може да се окаже най-красивата в България. Това е късмет за огромно развиване на туризма в района. Пещерата бе открита за гости на 1 юни и към този момент и се носи славата на най-красивата пещера у нас. Намира се на 6 км от Белоградчик и потокът от скалния град и другата естествена забележителност – пещерата „ Магура ”, се насочва и към Орешец. Никой не желае да си тръгне от този край, до момента в който не види и „ Венеца ”, споделя кметът на селото Костадин Филипов.
Пещерата „ Венеца ”е открита инцидентно при рандеман на варовик в прилежаща кариера. След гърмеж, каменарите ахнали – пред очите им се разкрила невиждата подземна хубост.

Едно неголямо пространство било обсипано с кристали, сталактити и сталагмити във формата на цветя, човешки облици, планини. Веднага били извикани пещерняци от клуба в Белоградчик „ Бял прилеп ”, които първи професионално огледали новооткритата сърцевина. И отсекли – тя е най-красивата от всички 121 пещери в региона, в които сме влизали. Започнали картиране на подземната забележителност. И с цел да не бъдат кристалите разграбени и пещерата унищожена, входът и бил затворен с бетонови парчета.
През 2013 година общината в Димово взема решение да благоустрои пещерата и да я отвори за гости.

Трябвало да бъдат построени стъпала за напредване вътре, парапети, осветяване. Това към този момент го има, въпреки осветлението да е единствено от елемент. Предстои същинското електрифициране на пещерата. Общината в Димово към този момент е отпуснала 5000 лева за построяването на трафопост. Отвън е построен информативен център, има беседки и пейки за чакащите. Още не са се появили кафенета и подкрепителни павилиони, само че и това ще стане през идващите дни.
Пещерата е елементарно налична. На 300 м от нея може да се доближи с автомобил, има построен паркинг. Вътре се влиза без особена екипировка, само че с каска поради ниските сводове.

Финансирането е обезпечено от две европейски стратегии – прокарването на кабелите за осветяване – от програмата за трансгранично съдействие със Сърбия, а парапетите и стълбите – посредством план от Програмата за развиване на селските региони.

Инфо: bulgaria21

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР